Makalister poziva EU da otvori nova poglavlja sa Srbijom

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove EP i izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Makalisterom tokom prve posete Briselu od preuzimanja te dužnosti i tom prilikom poručila da Srbija ulaže velike napore u izgradnju društva zasnovanog na vladavini prava i moderne i uspešne države. Makalister je nakon sastanka pozvao države članice EU da otvore nova poglavlja u pregovorima sa našom zemljom do kraja ove godine.

"Srbija je to zaslužila", rekao je Makalister u zajedničkom obraćanju novinarima sa premijerkom Srbije.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo dobre razmene stavova, a evropski parlamentarci su pokazali veliko interesovanje i postavili dosta pitanja premijerki Brnabić.

Premijerka Srbije je prenela novinarima da joj je drago da je imala priliku da predstavi politiku, viziju i prioritete Srbije i da odgovori na brojna pitanja poslanika. 

Srbija je, kako je obrazložila, uradila mnogo u poslednje tri godine na ekonomskim merama i razvoju, te danas razvoj zasnivamo na zdravim osnovama.

Najviše je, kaže, urađeno na fiskalnoj stabilizaciji.

Na planu reforma javne uprave imamo još puno toga da uradimo, a Vlada Srbije će insistirati da ove reforme implementiramo brže nego prethodnih godina, istakla je ona. 

"Treći stub je vladavina prava, i to je ono što mi radimo u okviru integracija, i poglavlja 23 i 24, i to je ono gde ćemo se fokusirati, jer smo u prethodnim godinama više pažnje posvećivali makroekonomskoj stabilnosti i reformi javne uprave", rekla je Brnabićeva.

Ona se zahvalila Makalisteru na "fer i objektivnom stavu" prema Srbiji, a nada se, kaže, da će Srbija do kraja godine otvoriti bar tri nova poglavlja.

 "Članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije"

Tokom sastanka sa Makalisterom, Brnabićeva i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarale su o procesu pristupanja Srbije EU i reformskim procesima naše zemlje na tom putu, kao i jačanju ekonomske i političke saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Premijerka Srbije ponovila je da je proteklih godina Srbija usvojila i da sprovodi veoma ambicioznu ekonomsku reformsku agendu, da ulaže velike napore u izgradnju društva zasnovanog na vladavini prava i moderne i uspešne države.

Predsednica Vlade Srbije osvrnula se i na dešavanja u Španiji i podvukla da Srbija principijelno stoji na stanovištu poštovanja međunarodnog prava i da podržava celovitost Španije i suverenitet te zemlje, iako to nisu činile neke druge države u slučaju nelegalnog i jednostranog samoproglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Predsednica vlade je naglasila da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije i da zvanični Beograd čini sve kako bi se održala pozitivna dinamika pregovora i otvaranja poglavlja.

Makalister je predsednici Vlade Srbije i ministarki za evropske integracije rekao da postoji nesmanjeno interesovanje evropskih parlamentaraca za evropski put Srbije, posebno nakon objavljivanja konkretnije perspektive članstva, izraženoj kroz najavu strategije proširenja za Srbiju i Crnu Goru Žan-Kloda Junkera.

On je poručio da će tako važan signal sigurno biti praćen još većim interesovanjem za reformske procese u Srbiji, koji su već prepoznati kao nešto što je donelo dobre i konkretne rezultate u oblasti ekonomije. 

Izvestilac EP je naglasio da je Srbija za EU važna zemlja u kontekstu geostrateške i geopolitičke pozicije i da je evropski put otuda značajan kako za Srbiju tako i za EU, uz sve povremene probleme i prepreke na tom putu.

On je izrazio i uverenje da će Srbija do kraja godine otvoriti poglavlja za koja je spremna.

Brnabićeva: Želimo da podržimo EU, a ne da tražimo korist od članstva 

Ana Brnabić je poručila da Srbija želi da postane ravnopravni član koji će da podrži EU, a ne da traži korist od članstva.

"Vlada pod Aleksandrom Vučićem je promovisala EU integracije na najbolji način. Nikada na način da potencira evropski novac za pomoć, već su u prvi plan stavljene reforme koje su važne za naše građane. Ako reforme nisu dobro sprovedene neće EU biti ta koja će nam dati poslove i novac", rekla je premijerka Srbije.

Navela je da Srbija ne želi da uđe u EU kao neko ko traži pomoć već, kako je rekla, želi da uradi svoj posao, da bude jednaki član koji može da podrži EU jer to je jednini put za sve nas.

Brnabićeva je poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu predstavila svoju viziju politike i napretka Srbije u narednom periodu.

Prema rečima Ane Brnabić osnove "Srbije kuće" su digitalizacija i obrazovanje.

"Prethodna vlada uradila je mnogo na ekonomskom oporavku Srbije i vratila je sa ruba bankrota. Ja kao novi premijer ne moram da se bavim fiskalnom konsolidacijom jer je to urađeno. Mi se sada bavimo rastom", navela je Brnabićeva objašnjavajući da je taj rast upravo zasnovan na reformi obrazovanja i digitalizacije.

Kao dalja tri ključna stuba za razvoj Srbije, premijerka je navela ekonomski rast i makroekonomsku stabilnost, reformu javne administracije i vladavinu prava.

Brnabićeva je ponovila "kada je krov 'kuće Srbije'" u pitanju to je regionalna stabilnost, a vrh kuće EU integracije".

Srbija je, poručila je, duboko posvećena saradnji i stabilnosti u regionu, Berlinskom procesu i ponovila da se prva rečenica njenog ekspozea kao premijera nove vlade Srbije odnosi na strateški cilj Srbije a to je članstvo u EU.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво