Najnovije vesti
Vesti Politika
RUSIJA, EVROPSKI PUT, MEDIJI...ŠŠta su EU poslanici pitali Anu Brnabić i ššta je ona odgovarala

RUSIJA, EVROPSKI PUT, MEDIJI...ŠŠta su EU poslanici pitali Anu Brnabić i ššta je ona odgovarala

Članovi Spoljnoplitičkog odbora Evropskog parlamenta žželeli su danas da čuju stav srpske premijerke Ane Brnabić o velikom broju pitanja, pored ostalog - o pitanju spoljne politike zemlje, pogovo o odnosima Beograda i Moskve, o odnosima u regionu, pre svega po pitanju Kosova i Republike Srpske, te o unutraššnjim reformama, posebno vladavini prava, reformama u pravosuđu i medijskim slobodama u Srbiji.

Ana Brnabić, Ted Po Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Ana Brnabić, Ted Po
Ana Brnabić
Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Ana Brnabić

Premijerka je bila jasna po svim pitanjima: Srbija ne krije svoje odnose sa Rusijom, koji su tradicionalo dobri i sveobuhvatni, rekla je na početku.

- ”Ali, to se ne kosi sa naššim stratešškim ciljem ulaska u EU - poručila je Brnabić.

Na pitanje o međunarodnoj vojnoj saradnji Srbije Ana Brnabić je ponovila da Srbija ne žželi da bude deo NATO, već da ostane vojno neutralna.

- ”Postoji velika razlika između precepcije i činjenica. Percepcija da je Srbija vojno bližža Rusiji nije podržžana činjenicama. U 2016. godini Srbija je imala 16 međunarodnih vojnih vežžbi, od kojih 9 bilateralnih sa USA, a 2 sa Rusijom, 2 sa NATO i 1 sa Mađarskom. To su brojke, a precepcija govori neššto drugo - rekla je premijerka Srbije.

Ona je takođe navela da se istražživanja o odnosu građana Srbije prema EU kojima raspolažže Vlada Srbije u mnogome razlikuju od juče predstavljenog istražživanja Saveta za regionalnu saradnju.

Premijerka je poručila da podaci Saveta koji govore da ”dve trećine građana Srbije nisu za EU” jednostavno - ne mogu biti tačni.

- ”Ono ššto mi vidimo jeste rast poverenja u EU i rast proevrpskog stava srpskih građana. Sada je to oko 49 odsto onih koji podržžavaju EU i 66 procenata onih koji su za reforme koje se sprovode na putu ka članstvu u EU - prenela je Brnabić evropskim poslanicima.

Na pitanje o odnosu Beograda i PriŠštine premijerka Srbije je pozvala Kosovo da primeni svoj deo obaveza koje proističu iz Briselskog sporazuma.

- ”Briselski dogovor je bio tešško i odgovorno pitanje za Srbiju. Srbija je primenila najveći deo sporazuma, ali na suštini celog Brisleskog sprazuma, što je formiranje Zajednice srpskih opšština, Prišština nije ni počela da radi. A onda se Srbija jošš pita da li će da da blokira Kosovo, a Kosovo sa druge strane ne radi ništa da primeni ZSO” - kažže Brnabić.

Istovremeno, ponovila je da Srbija podržžava jedinstvo BiH, uz ocenu da se saradnja sa Republikom Srpskom ne kosi takvom principijelnom stavu Srbije kao potpisnice Dejtonskog sporazuma.

Brnabić je na pitanje hrvatskih i slovenačkih poslanika u Evropskom parlamentu odgovorila da je ”vrlo ponosna” kada je reč o tome koliko Srbija vodi računa kada su u pitanju ljudska prava i prava manjinskih zajednica.

- ”Pitanje nacionalnih manjina je važžno za SrbIju i Srbija jedan od lidera u Evropi kada je u pitanju zašštita manjinskih prava” - izjavila je premijerka Srbije dodavšši da u Srbiji ima 26 priznatih nacionalnih manjina, a obrazovanje je obezbeđeno na 15 različitih jezika.

Na pitanje evropskih poslanika o stanju slobode medija i istražživačkog novinarstva u zemlji, Ana Brnabić kažže da ne vidi nedostatak istražživačkog novinarstva zbog vlasti, ali da vidi nedostatak objektivnog novinarstva.

- ”Kada pogledate medijsku scenu, ona je polarizovana na one koji su za vlast i one koji su protiv vlasti” - konstatovala je premijerka Srbije u razgovoru sa evropskim parlamentarcima u Briselu.

Ona je izjavila danas da se nada da će u subotu, nakon okončanja pregovora sa MMF, moći da saopšti procenat povećanja penzija, kao i plata zaposlenima u javnom sektoru i naglasila da će ova primanja biti veća nego pre 2013, ali "po prvi put na zdravim osnovama".