');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

RAZUM JE POBEDIO Katalonija suspendovala deklaraciju o nezavisnosti u korist DIJALOGA SA ŠPANIJOM (VIDEO)

Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je večeras u obraćanju regionalnom parlamentu da "milioni građana Katalonije veruju da Katalonija treba da ima sopstvenu državu", prenosi Rojters.

karles pudždemon Foto: Profimedia
karles pudždemon

Rekao je da će poštovati rezultat referenduma, ali da će prvo tražiti rešenje kroz pregovore sa Španijom. On je zatražio suspenziju proglašenja nezavisnosti kako bi otpočeo dijalog.

„Ne planiram da bilo kome pretim. Niti da vređam. Svi smo odgovorni za ovo. Treba nam deeskalacija situacije, ne smemo više da je hranimo. Svi smo ista zajednica i moramo da idemo napred. Nećemo se uvek slagati oko svega, ali mnogo puta smo dokazali da je jedini put napred demokratija i mir. Za to je potreban dijalog“, rekao je Pudždemon.

- Nastavljamo da stavljamo naglasak na pregovore. Mi nismo lopovi, nismo ludaci, ne organizujemo državni udar - mi smo obični ljudi koji traže pravo glasa. Nemamo ništa protiv Španije, naprotiv, želimo da unapredimo odnose. Sada su odnosi u krizi. Osvojili smo pravo na referendumu da budemo nezavisna država i da nas čuju. A to želimo. Da nas se poštuju i da nas čuju. Spreman sam da idem putem nezavisnosti. Prvi oktobar je promenio situaciju, sad smo na istorijskom raskršću, kao predsednik, stavljam pred vas rezultate referenduma, i prihvatam mandat da Katalonija bude nezavisna država kao republika. Pozdravljam pozive na dijalog, bilo ih je mnogo u proteklim danima - rekao je Pudždemon.

Ekstremno levičarska partija CUP, koja je ključni saveznik vlade katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona saopštila je da žali zbog "propuštene" prilike o eksplicitnom proglašenju nezavisnosti Katalonije.

"Mi verujemo da je danas bio dan da se svečano proglasi Katalonska republika, i verovatno smo propustili šansu", rekla je poslanica te partije Ana Gabrijel u regionalnom parlamentu, prenosi AFP.

Prethodno je Pudždemon, u obraćanju regionalnom parlamentu, rekao da prihvata "mandat naroda" za otcepljenje od Španije, ali od parlameta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

Sednica katalonskog parlamenta odložena za sat

Sednica katalonskog parlamenta bila je zakazana za 18 časova, ali je odložena za jedan sat. Neki mediji su preneli da se Pudždemon "premišljao" i da je tražio odlaganje sednice nakon „kontakata za međunarodno posredovanje“.

Bi-Bi-Si je dao tri moguća uzroka odlaganja sednice Parlamenta: međunarodni posrednik; koalicioni partneri su nezadovoljni sadržajem govora Pudždemona; sednica je pomerena pod pritiskom članova stranke španskog premijera Marijana Rahoja.