UNS: Ukinuta presuda za mobing 1Foto: sajt Apelacionog suda

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Višeg suda iz 2016. godine po kojoj je tadašnji direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije „Novosti“ Ratko Dmitrović odgovoran za mobing nad novinarkom Jelenom Jovović i slučaj vratio na ponovno suđenje, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Presudom Višeg suda koja je doneta 11. maja prošle godine, Kompanija „Novosti“ je bila obavezna da novinarki na ime duševnog bola zbog povrede časti i ugleda isplati 300.000 dinara.

Kompaniji je naloženo da spreči dalji mobing nad Jovović i omogući joj da obavlja poslove urednika posebnih izdanja na koje je postavljena posle smene sa mesta urednika dodatka „Život plus“ 2013. godine.

U obrazloženju ukidajuće presude Apelacionog suda, donete 9. avgusta ove godine, u koju je UNS imao uvid, navodi se da je „nejasno zbog čega je prvostepeni sud zaključio da je prema tužilji izvršeno zlostavljanje“.

Jelena Jovović smatra da je presuda iskonstruisana i da predstavlja egzekuciju nad pravdom. i da od ponovljenog suđenja očekuje afirmaciju pravde i prava na rad.

Bivši direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“ Ratko Dmitrović je, komentarišući presudu Apelacionog suda, rekao da je to odluka usklađena sa zakonom.

„Ovaj posao podrazumeva uspone i padove, imenovanja i smene. Evo mog slučaja – kada me je ona tužila bio sam generalni direktor Kompanije ’Novosti’. Danas sam na ulici, bez posla. To je sastavni deo naše profesije i naših života. Sa iskustvom koje ima, Jelena to zna bolje od mnogih drugih, zato uopšte ne razumem zbog čega je podnela tužbu“, rekao je Dmitrović.

On je podsetio da direktor, glavni urednik, ima diskreciono pravo da imenuje i smenjuje članove svog kolegijuma, odgovorne urednike, urednike specijalnih izdanja i dodataka, navodi UNS u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari