Srbija mora da obezbedi stan za oko 5.000 građana

Procenjuje se da u Srbiji postoji oko 5.000 zaštićenih stanara kojima država mora da reši stambeno pitanje.
Srbija mora da obezbedi stan za oko 5.000 građana
Foto: Pixabay
Reč je o građanima koji žive u državnim stanovima ili onima koji imaju nekog prethodnog vlasnika. Neki od njih su uspeli da otkupe te stanove, dok drugi to nisu mogli da učine iako su imali pravo da u njima žive do smrti. Međutim, naslednici preminulog nisu mogli da naslede i stan, pa su se ti objekti vraćali prvobitnom vlasniku.
 
Kako piše "Dnevnik", po dostavljenim podacima, u Srbiji je bilo oko 3.508 stanova u svojini građana i zadužbina u kojima stanuju zakupci na neodređeno vreme. Pošto sve lokalne samouprave nisu Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture dostavile podatke o broju zakupaca, procenjeno je da država mora da vrati oko 5.000 stanova, odnosno da reši pitanje za građane koji žive u tolikom broju stambenih jedinica. 
 
Sadašnji zakupac stana na neodređeno vreme u svojini građana, zadužbina i fondacija i posle stupanja na snagu novog Zakona o stanovanju može da nastavi da koristi zakup na neodređene vreme, ali mu takođe može biti doneto rešenje o iseljenju pod uslovom da mu je lokalna samouprava obezbedila drugi stan. Međutim, nakon donošenja novog Zakona, za korišćenje stana u zakupu na neodređeno vreme zaštićeni stanari moraju vlasniku stana da plaćaju mesečnu zakupninu koja se obračunava množenjem vrednosti stana na koji se plaća porez na imovinu koeficijentom od 0.001‚75 koju obračunava opština.
 
U Ministarstvu građevinarstva su naveli da se novim zakonskim rešenjima pristupa problemima koji datiraju iz 1945. i 1946.  godine, tako da se zakupcima koji su stekli pravo na zakup na neodređeno vreme u stanovima građana, zadužbina i fondacija, ponudi odgovorajući stan za preseljenje.
 
Opštine na čijoj je teritoriji stan u svojini građana, zadužbina i fondacija, ima obavezu da do decembra ove godine donesu program za obezbeđivanje stanova u javnoj svojini za preseljenje zakupca na neodređeno vreme. Taj stan bi morao da odgovara broju članova domaćinstava zakupaca a neodređeno vreme.
 
Takođe, opštine imaju obavezu i da do 21. decembra 2021. godine obezbede stan za preseljenje zakupcu stana na neodređeno vreme.
  • Александар

    11.10.2017 08:09
    6. личка
    Ујахали 44, 45. дедови и сада ни унуке не мош истерати....
  • stankela iz magacina

    11.10.2017 08:01
    ...
    Imamo stan u najužem centru grada i u katastru smo zavedeni kao vlasnici. U istom stano živi jedna porodica koja od 1989 nije platila ni dinara za zakup niti ima ugovor. U sudskom procesu smo još od 2006. koji se staljno ponavlja. I tako prolazi život, mi plaćamo porez i dalje, a u taj stan nismo ušli preko 40god a Bože moj, kad pogledaš u katastar mi vlasnici i redovno plaćamo porez.
    Sve one koji ne razumeju o čemu pričam, neka zamisle da negde žive i ne plaćaju apsolutno ništa jedno 20 godina, potpuno opušteno.
    Pozdrav za sve zaštićene i vođu.
  • About zavist

    11.10.2017 07:23
    @Salamander
    Ako ti nisu uspeo da otkupiš stan, ne možeš osporavati to pravo stotinama hiljada drugih koji su pošteno otkupiliu svoje nekretnine.
    Lažno i neosnovano optuživanje drugih ljudi je jednako kažnjivo krivično delo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija