Erdogan: Trgovinska razmena Srbije i Turske biće 1,2 milijarde dolara

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je Srbija ključna zemlja na Balkanu i da očekuje da se godišnja trgovinska razmena Srbije i Turske poveća na 1,2 milijarde dolara, sa 870 miliona dolara, koliko je iznosila prošle godine.
"Očekujem da će naši politički stavovi uticati da se obim trgovinske razmene uskoro poveća i na tri milijarde dolara", rekao je Erdogan, obraćajući se privrednicima na završetku Poslovnog forumu Srbija-Turska u Beogradu.
 
On je kazao da u turskim firmama u Srbiji radi 8.000 radnika, a da će se taj broj sledeće godine povećati najmanje dva puta.
 
Ocenio je da postoji potencijal i za ulaganje u banje u Srbiji, a posebno u hotelijerstvo. "Srbija je jedna od najbitnijih destinacija za turiste iz Turske, a to potvrdjuje i povećanje broja dolazaka za 35 odsto", kazao je Erdogan. 
 
Naveo da smatra da je "Srbija ključna za Balkan" i da ljudi iz vlasti i iz poslovnog sveta moraju da rade na stvaranju dobre atmosfere. Erdogan je kazao da Balkan ne sme da bude poznat po "nepovoljnoj atmosferi" već mesto zajedničkog života i prosperiteta.
 
"Srbija ima kvalitetnu radnu snagu što je važno za investitore", rekao je on i ukazao da su predstavnici poslovnog sveta iz Turske koji su došli u Srbiju dokaz dobrih ekonomskih odnosa dve zemlje.
 
Erdogan je istakao da je Turska iza sebe ostavila opasnost pokušaja vojnog udara i pokazala da je ekonomski jaka i da je na dobrom putu.
 
"Ekonomski rast Turske bio je za šest meseci ove godine 5,1 odsto što pokazuje da imamo snažan razvoj", rekao je turski predsednik.
 
Dodao je da Turska planira da godišnji izvoz koji je sada u vrednosti 153 milijarde dolara do 2025. godine podigne na 500 milijardi dolara. "Turska gradi u Istanbulu najveći aerodrom na svetu koji će u prvoj fazi godišnje moći da primi 90 miliona putnika, a do 2023. godine 153 miliona ili 200 miliona putnika ako bude potrebno", rekao je Erdogan.
 
Kako je objasnio, to nije državna investicija već privatnog konzorcijuma i da je Turska otvorila kanale za privatna ulaganja.
  • hm

    10.10.2017 21:29
    Šta Turska kupuje od nas osim zemljišta za motele?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.