"Da li se kažnjavaju poslodavci?" 1Foto: Stefana Savić

Povodom najave ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića da će se uvesti mehanizam kontrole bolovanja kako bi se sprečile zloupotrebe, Fondacija centar za demokratiju ukazala je na brojne probleme sa kojima se suočavaju zaposleni, a koje nadležno ministarstvo mora uzeti u obzir. 

U saopštenju Fondacije postavlja se pitanje na osnovu kojih podataka se tvrdi da je problem bolovanja neretko predmet zloupotrebe i da li ministarstva raspolažu podacima koliko zaposlenih uopšte nema pravo na bolovanje.

Fondacija pita i da li ministarstva raspolažu podacima koliko poslodavaca u Srbiji zaposlenima ne uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje, pa samim tim oni nemaju overene zdravstvene knjižice i ne mogu zloupotrebiti bolovanje i koje mere su preduzete kako bi se kažnjavali poslodavci koji ne ispunjavaju obaveze prema zaposlenim, kao što je to bio slučaj sa radnicima Goše.

Podseća se da je, prema podacima Ankete o radnoj snazi u 2016. godini, bez prava na penziono i zdravstveno osiguranje bilo oko 168.000 zaposlenih, dok je bez prava na plaćeno bolovanje i godišnji odmor bilo oko 235.000 radnika.

Ne mogu se pozivati na odgovornost zaposleni, a da se ne postavi pitanje odgovornosti poslodavaca, navodi Fondacija centar za demokratiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari