Andrić čuvar duše

D. Bt.

10. 10. 2017. u 20:40

Nagrada sa imenom nobelovca danas svečano uručena Jeleni Lengold. Pisci bi trebalo bar jednom mesečno da čitaju njegove pripovetke

Андрић чувар душе

Jelena Lengold i Miro Vuksanović

NA svečanosti u Zadužbini Ive Andrića danas je uručena prestižna "Andrićeva nagrada" Jeleni Lengold za knjigu pripovedaka "Raščarani svet", u izdanju "Arhipelaga". Ovaj događaj, sticajem okolnosti, poklopio se sa još jednim, ličnim, o čemu je nagrađena spisateljica rekla:

- Pre 25 godina, kada se ovde obeležavala stogodišnjica Andrićevog rođenja, Aleksandar Baljak i ja smo se venčali. Slučaj je hteo da srebrnu svadbu obeležimo ovde i sa vama. Zahvaljujem suprugu na srećnim godinama braka.

Umesto uobičajene besede, Jelena Lengold je pročitala za ovu priliku napisanu pesmu L`esprit de l`escalier, posvećenu Andriću i njegovom delu. Istakla je kako je bila zatečena kada je posle dužeg vremena ponovo čitala Andrićeve priče i konstatovala da je iz njih, nesvesno neke stvari "ukrala".

- Svaki pisac trebalo bi bar jednom mesečno da pročita jednu Andrićevu pripovetku radi očuvanja duše i stila. Ako nešto može da sačuva lepotu u nama, onda je to njegovo delo.

Odluku o priznanju doneo je žiri u sastavu Petar V. Arbutina, Mileta Aćimović Ivkov i Aleksandar Jovanović (predsednik), koji je rekao:

- U svojoj odluci žiri je dao viđenje knjige "Raščarani svet", u kojem su, istovremeno, sadržana dva razloga zašto je baš ona izdvojena među brojnim prošlogodišnjim pripovedačkim delima.


Prvi od njih: autorka je, polazeći od modela klasično shvaćene priče, svojim pripovedanjem učinila lep iskorak u savremenoj srpskoj prozi. I drugi, da se u ovih 10 pripovedaka gradi intimistički svet obojen intelektualnom skepsom i potrebom za ljubavlju.

Predajući Jeleni Lengold Plaketu, Miro Vuksanović, predsednik UO Andrićeve zadužbine, rekao je:

- Na današnji dan, sastavio se do sada najveći koncentrični krug oko travničke tačke kao prvog podatka. To je krug Ive Andrića. Počašćeni smo što je prečnik tog kruga upravo dostigao dužinu od 125 godina. To nije samo književni praznik. U valovitom vremenu, sada, dok na pisce gledaju kao na sporadične prilike, ne možemo sa sigurnošću da kažemo koliko će godova Andrićev prečnik da raste, ali nema sumnje da će da bude među najdužima u srpskoj literaturi, da će da se povećava sve dok čovek bude imao potrebu da pripoveda i pripovedanje drugih sluša i čita.

Istaknuti slikar Dragan Stojkov darovao je Zadužbini svoj rad u ulju, portret Ive Andrića. Ova nagrada je ustanovljena pre 42 godine, a prvi dobitnik je bio Dragoslav Mihailović.


GRANIČNE SITUACIJE

Analizirajući neke od priča, od kojih je "Zavesa" u autobiografskom tonu, Jovanović je istakao:

- Lepota i užas iskušavanja graničnih situacija u kojima jedno vreme borave junaci ove zbirke, bliskost ljubavi i smrti, prošlost koja dugo traje, završna poenta koja čini da na događaje gledamo iz druge perspektive, neka su od svojstava ovih priča, koji se svakoj od njih uspostavljaju, stupaju u međuodnose i poništavaju na različite načine. Time se postiže i jedinstvo zbirke i posebnost svake od deset pripovedaka.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije