Najnovije vesti
Vesti Svet
Moskva: SAD se pretvaraju da se bore protiv Islamske države

Moskva: SAD se pretvaraju da se bore protiv Islamske države

Moskva je danas optužila Vašington da smanjuje vazdušne udare protiv terorističke grupe, tzv. Islamske države u Iraku, kako bi dozvolio ekstremistima da prodru u Siriju i upuste se u borbe protiv sirijske Vojske, koju podržava Rusija - tvrdnje koje Pentagon demantuje.

Kremlj, Moskva, EPA - SERGEI ILNITSKY Foto: Sergei Ilnitsky / EPA;
Kremlj, Moskva, EPA - SERGEI ILNITSKY
 Moskva
Foto: Sergei Ilnitsky / EPA;
Moskva

Portparol ruske Vojske, Igor Konašenkov, rekao je da sirijska vlada pokušava da protera ekstremiste iz provincije Deiz ez Zor, na istoku SIrije, ali da borci koji pristižu iz Iraka pojačavaju njihovo brojčano stanje.

"Koalicija predvođena SAD, pretvarajući se da se bori protiv Islamske države, većinski u Iraku, vidi sve to, ali nastavlja da sprovodi navodno aktivne mere protiv IS u Siriji iz nekog razloga. Neprestani priliv terorista iz Iraka postavlja ozbiljna pitanja o protivterorističkim ciljevima vojnog vazduhoplovstva SAD i tzv. 'međunarodne koalicije'. Koalicija predvođena SAD znatno je smanjila broj napada u Iraku u septembru, u vreme kada su sirijske snage započele preuzimanje Deiz ez Zora'', rekao je Konašenkov.

Igor Konašenkov
Foto: youtube
Igor Konašenkov

On je postavio pitanje da li je promena pristupa SAD i koalicije pokušaj da se maksimalno ometu napori sirijske vojske.

Portparol Pentagona, pukovnik Rob Mening, demantovao je ruske tvrdnje i citirao onlajn brojke koje ukazuju da nije došlo do smanjenja bombardovanja meta IS u Iraku i Siriji, prenosi AFP.

"To je apsolutno netačno. Ostajemo posvećeni ubistvu IS", rekao je mening.

Taj sajt navodi da je koalicija predvođena SAD sprovela sedam napada protiv meta Islamske države u Iraku.