Najnovije vesti
Vesti Politika
Zukorlić: Konačno su razni tereti iz prošlosti iza nas

Zukorlić: Konačno su razni tereti iz prošlosti iza nas

Poslanik Muamer Zukorlić kaže da su se danas, prilikom posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, mogle čuti optimistične poruke koje ukazuju na to da je u odnosima dve zemlje okrenuta nova stranica.

Muamer Zukorlić03 foto V. Lalić Foto: V. Lalić / RAS Srbija
Muamer Zukorlić03 foto V. Lalić
Muamer Zukorlić
Foto: V. Lalić / RAS Srbija
Muamer Zukorlić

Zukorlić je za Tanjug prokomentarisao da je kapacitet susreta i na političkom, i na poslovnom nivou bio takav da upućuje na optimizam i dodao da ga raduje konačno odsustvo svih onih momenata koji su poterećivali ti odnose.

"Konačno, razni tereti iz prošlosti su baš otišli u prošlost gde im je i mesto i mislim da je to jako dobra poruka", istakao je Zukorlić.

On kaže da je od strateškog značaja ideja povezivanja autoputem Beograda, Sarajeva i Sandžaka što je, kaže, igrom slučaja jedna od najbitnijih tačaka njegovog političkog programa koji je dve godine predstavio u dimenziji politike pomirenja koju zastupa.

"Veoma sam radostan što je i Turska plasirala ideju, a Srbije je rado prihvatila da se u stratško patrnerstvo između dve zemlje proširi i na BIH što će značiti praktičnu dimenziju afirmacije dijaloga saradnje i pomirenja, ali isto tako i nešto što treba da dovede do pune stabilizacije regiona što je ključ", rekao je on.

Naveo je da je dolazak Erdogana sa delegacijom sama po sebi poruka da se radi o nameri koja je izrazito prijateljska.

Dobro je, ističe Zukorlić, što Turska pokazuje da nema jednu stranu na Balkanu, to bi bilo pogrešno, jer uvek kada se odlučite za jednu stranu iritirate drugu, pogotovo što ovde imamo i verske i kulturološke i razne druge odnose i zato je, dodaje, jako važno da Turska na Balkanu bude prijatelj svima.

"Bio sam u Bosni pre tri, četiri dana i sreo neke od svojih prijatelja koji su aktivni u politici i nezvanično smo komentarisail najavljenu posetu. Obradovalo me je što nisam naišao na neki otpor, zašto Turska i Beograd. Kazali su mi da tako i treba - da ne treba Turska da bude ekskluzivno 'bosanska' ili Rusija ekskluzivno 'srpska' što su neki stereotipi koji samo opterećuju odnose već da svi ti veći prijatelji treba da budu oprezni prema Balkanu, dobronamerni i da svima daju iste šanse, a najvredniji će imati najviše koristi", podvukao je Zukorlić.

Kako je rekao, ukoliko se nastavi sa naznakama i porukama koje su se danas mogle čuti, on je u tom slučaju optimista.

Takođe, izrazio je zadovoljstvo što, kao poslanik koji dolazi iz Sandžaka i predstavlja najpre Bošnjake, konačno dolazi u priliku da iskoristi ono što je ranije govorio da je uloga bošnjačke nacionalne zajednice da uspostavi most saradnje sa muslimanskim zemljama.

"Tu je Turska svakako jedna od najbitnijih pogotovo što mi Bošnjaci iz Sandžaka imamo izuzetno izražene odnose istorijske, verske čak rodbinske tako da je to potencijal koji se ovde može afirmativno iskoristiti", rekao je Zukorlić.