Suspendovano proglašenje nezavisnosti Katalonije na nekoliko nedelja

Katalonski vođa Karles Pućdemon izjavio je večeras da će preuzeti mandat da Katalonija postane nezavisna država u formi republike, ali da suspenduje proglašenje nezavisnosti na nekoliko nedelja u očekivanju dijaloga sa centralnim španskim vlastima.
"U ovom istorijskom trenutku kao predsednik Katalonije želim da pratim želju naroda da Katalonija postane nezavisna država, glasački listići kažu da za nezavisnosti i to je ono s čim ja želim da idem napred", rekao je Pućdemon. 
 
On je osudio "radikalno odbijanje" centralnih vlasti u Madridu da pregovaraju o referendumu o nezavisnosti Katalonije.
 
Predsednik Katalonije počeo je govor u parlamentu Katalonije sa sat vremena zakašnjena. Mediji su preneli da su mogući razlozi za kašnjenje bili kontakti za međunarodno posredovanje u rešavanju katalonske krize, što španske vlasti inače odbijaju. "Nalazimo se u izuzetnom trenutku koji ima istorijske dimenzije", rekao je Pućdemon na početku govora i dodao da je neophodno smanjiti tenzije osuđujući "radikalno odbijanje" vlasti u Madridu za pregovore o referendumu.
 
Izvori bliski španskoj vlasti rekli su da posredovanje sa Pućdemonom "nije moguće".
  • Posmatrac

    11.10.2017 00:08
    paralela
    Pućdemon = Čanak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet