Najnovije vesti
Vesti Politika
SKANDALOZNO PONAŠANJE: PUPS pritiskao tužioca zbog biračkih spiskova

SKANDALOZNO PONAŠANJE: PUPS pritiskao tužioca zbog biračkih spiskova

U svom prvom izveštaju, poverenik za samostalnost tužilaca konstatovao je da je vršen politički pritisak na tužiteljku iz Osnovnog suda u Mionici koja je bila zadužena u slučaju falsifikovanja biračkih spiskova za izbore 2016.

Milan Krkobabić Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Milan Krkobabić
Sve brojnije afere u vezi sa strankom Milana Krkobabića
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Sve brojnije afere u vezi sa strankom Milana Krkobabića

Kako „Blic” nezvanično saznaje, na Snežanu Jovanović, zamenicu šefa tužilaštva u Mionici, pritisak je vršila Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS). Poverenik za samostalnost tužioca dr Goran Ilić napisao je u izveštaju da je pristisak vršila stranka vladajuće koalicije, ne navodeći njen naziv.

- Postoji izrazita bojazan da je došlo do političkog pritiska na nosioca javnotužilačke funkcije S. J. u OJT Mionica. Smatram da bi Veće trebalo da razmotri izveštaj i da vršeći svoju Ustavom određenu nadležnost, a saglasno Poslovniku o radu Državnog veća tužilaca, preduzme mere radi osiguranja samostalnosti nosioca funkcije S. J. - navodi se u izveštaju Ilića. Služba poverenika radi pri Državnom veću tužilaca, koje treba da zaštiti tužioce.

U izveštaju se navodi i da je pritiske na tužiteljku S. J. prijavio zamenik Osnovnog tužioca u Mladenovcu D. J.

- Tužiteljka ističe se da je reč o svojevrsnom „spoljašnjem mobingovanju“, a da su lokalni politički moćnici samo „faktor instrumentalizacije te nepodnošljive klime“. S. J. dosledno i sa mnogo činjeničnih detalja i ličnih nijansi objašnjava atmosferu upozorenja i „prijateljskih saveta” kojima je bila izložena sa ciljem da se obezbedi uticaj na njenu odluku u politički osetljivom predmetu falsifikovanja biračkih spiskova - navodi se u izveštaju posle razgovora poverenika i tužiteljke.

Ali ni to nije sve. PUPS je, kada pritisci na nju nisu urodili plodom, podneo krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Valjevu protiv Snežane Jovanović, na šta je više tužilaštvo konstatovalo da prijava nije osnovana.

Povrenik Ilić konstatuje i da treba uzeti u obzir da je partija pritužbu podnela pred odlučivanje skupštine o izboru S. J. za tužioca u Mionici!