Umetnost protiv stigmatizacije 1

Starost, bolest, invaliditet nisu bauci i upravo vođeni ovom idejom zaposleni u zrenjaninskom muzeju pokrenuli su kreativne radionice za korisnike Gerontološkog centra Zrenjanin.

Predavanja i izrada radova održavaju se u domu za stara lica, a ponuđena je varijanta izrade slobodnih formi vizuelnog umetničkog izraza. Važan deo radionica je rad u kome korisnici kreiraju produkt taktilnog karaktera, prilagođen slepim i slabovidim osobama, objašnjava Ksenija Mihić, autorka projekta.

– U svetu, ali i u našem društvu, sve više jača gerontofobična ideologija koja negativno vrednuje i stigmatizuje starost. Zbog svega toga važno je podsticati međugeneracijsku solidarnost i razbijati predrasude o starim ljudima i ostalim socijalno isključenim grupama, objašnjava Ksenija Mihić.

Poduhvat se realizuje u periodu od septembra do decembra ove godine, a čine ga predavanja, radionice i izložbe. Uvod u projekat bilo je predavanje „Narodna umetnost – vez i ornamentika“, mr Rajke Grubić, muzejske savetnice. Planirano je šest radionica, koje vodi mr Milan Grahovac, akademski slikar i kustos Narodnog muzeja Zrenjanin. Kada se završi šesta radionica, biraće se radovi za izložbu, koja će biti održana u Malom salonu Muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari