Najnovije vesti
Kultura Vesti
SKANDAL KOJI TRESE LIBERALNU AMERIKU Veze seksualnog manijaka iz Holivuda sa Obamom i Hilari, šta kaže Tramp?

SKANDAL KOJI TRESE LIBERALNU AMERIKU Veze seksualnog manijaka iz Holivuda sa Obamom i Hilari, šta kaže Tramp?

Harvi Vajnstin bio je velikodušni donator Demokratske stranke, Obamina ćerka stažirala je u "Kompaniji Vajnstin", a predsednik Tramp naziva ga svojim prijateljem. Skandal vezan za Harvijeve seksualne prekršaje sada je na površinu izbacio i sve licemerje liberalne Amerike.

harvi vajnstin epa PETER FOLEY Foto: Peter Foley / EPA;
harvi vajnstin epa PETER FOLEY
Harvi Vajnstin
Foto: Peter Foley / EPA;
Harvi Vajnstin

Donald Tramp je povodom optužbi iznetih u "Njujok tajmsu" rekao novinarima da "nije nimalo iznenađen" optiužbama za seksualno uznemiravanje svog dugogodišnjeg prijatelja Harvija Vajnstina. Tramp je to izjavio tačno godinu dana od kada je objavljen video iz 2005. u kojem je sam izjavio da mu "nivo slave dozvoljava da žene uhvti za pi*u", pravdajući se kasnije da je to bio razgovor "iz muške svlačionce". Klinton mi je govorio daleko gore stvari dok smo igrali golf, rekao je tada Tramp.

Iako se Barak Obama – čija ćerka Malija je od februara do avgusta 2017. stažirala u "Kompaniji Vajnstin" – još ne oglašava ovim povodom, Hilari je dala šturu izjavu preko Tviter naloga svog portparola, a Nacionalni komitet demokrata je izdao zvanično saopštenje: "Demokratska stranka osuđuje sve oblike seksualnog zlostavljanja i doniraće 30.000 dolara Vajnstinovih para organizacijama za podsticaj žena da se uključe u aktivan politički život jer nam treba više žena na položajima moći, a ne muškaraca poput Trampa koji nastavljaju da pokazuju da ne poštuju više od polovine Amerike".
Međutim, list "Vašington igzaminer" (Washintgon Examiner) ukazuje kako je Hilari Klinton ovim samo dokazala da nije nikakva feministička ikona niti otelovljenje ženske moći jer je Vajnstin poslednji u nizu zlostavljača sa kojima je bliska.
Klintonova je, podseća list, imala vodeću ulogu u zataškivanju afere svoga supruga sa stažistkinjom u Beloj kući. Potom je, kada je i sama ušla u političku kampanju, primila 25.000 dolara donacija od finansijera i pedofila Džefrija Epstajna, koji je 2008. optužen za seks sa 14-godišnjom prostitutkom. Utvrđeno je i da je između 2001. i 2003. Bil Klinton nekoliko puta leteo Epstajnovim pirvatnim avionom na njegovo privatno karipsko ostrvo na kojem je, navodno, ovaj bogataš pravio orgije sa maloletnicama, podseća "Vašington igzaminer".

Italijanska glumica Valerija Bilelo, Harvi Vajnstin i britanska glumica Aleksandra Rouč na filmskom festivalu u Marakešu
Foto: Guillaume Horcajuelo / EPA;
Italijanska glumica Valerija Bilelo, Harvi Vajnstin i britanska glumica Aleksandra Rouč na filmskom festivalu u Marakešu

Da podsetimo, jedan od najmoćnijih producenata Holivuda, Harvi Vajnstin (65), otpušten je iz sopstvene "Kompanije Vajnstin" (Weinstein Company) nekoliko dana pošto je "Njujork tajms" (The New York Times) 5. 10. objavio kako je decenijama seksualno maltretirao glumice i svoje žensko osoblje.
"U svetlu novih informacija o nedoličnom ponašanju Harvija Vajnstina koje su se pojavile poslednjih dana, direktori Kompanije Vajnstin – Robert Vajnstin, Lans Maerov, Ričard Keningsberg i Tarak Ben Amar – odlučili su da prekinu njegov radni odnos u kompaniji. Odluka stupa odmah na snagu, o čemu je Harvi Vajstin i lično obavešten", piše u zvančnom saopštenju.
U pomenutom članku "Njujork tajmsa" na videlo su izašla brojna svedočanstva nekih glumica i žena zaposlenih u "Kompaniji Vajnstin" o Harvijevom nedoličnom ponašanju, nepristojnim seksualnim ponudama, ali i podatak da je u poslednjih 30 godina platio na stotine hiljada dolara u vansudskim poravnanjima.
U svetlu svega ovoga, tokom vikenda je "Kompaniju Vajnstin" su napustila tri člana Upravnog odbora i Lisa Blum, poznata advokatica i feministkinja koja je do sada bila u Harvijevom timu pravnih savetnika.
U šokantnom "Njujork tajmsovom" članku objavljeno je da je Vajnstin pitao Ešli Džad da li bi ga gledala dok se tušira kao i da je platio Rouz Mekgauan 100.000 dolara za nepoznati incidetnt, nedugo pošto je snimila film "Vrisak".
Među poznatim žrtvama je bila i italijanska manekenka Ambra Batilana koja je 2015. dobila nepoznatu sumu pošto je optužila Vajnstina da ju je dodirvao po genitalijama. Takođe, objavljeno je i da je Vajnstin primoravao jednu zaposlenu ženu u svojoj firmi da ga masira, skinuvši se pred njom, kao i da je masturbirao pred jednom TV voditeljkom.

Ešli Džad
Foto: Olivier Douliery / EPA;
Ešli Džad

Javnost je, međutim, najviše pažnje posvetila izjavama Ešli Džad, kao najpoznatije osobe koja je, do sada, priznala kroz koje muke je prolazila pre 20 godina. Ona je, kaže, tokom snimanja filma "Poljubi devojke" 1997. bila pozvana da se vidi sa Vajnstinom u njegovoj hotelskoj sobi. On joj je prvo tražio da ga izmasira, što je odbila, potom da mu samo izmasira ramena, a onda i da joj pomogne da izabere odelo za sutra i gleda ga kako se tušira.
- Mnogo puta, na razne načine govorila sam mu "ne" a on se uvek vraćao sa nekim novim zahtevom. Sve je ličilo na nekakvo prinudno cenkanje - rekla je Džadova.
Na kraju je uspela da nekako pobegne, provukavši, kao, kroz šalu da bi Vajnstin prvo morao da joj pomogne da osvoji Oskara pre nego što bi pristala da ga dodirne, dodavši da je prestiž snimanja za njegov studio (tada "Miramaks") u velikoj meri otežavao izbegavanje maltertiranja.
- Mnogo toga je bilo u igri, veliki je rizik igrati se sa ugledom koji dobijate radeći sa "Miramaksom" – objasnila je Ešli.
"Hafington post" je potom objavio izjavu TV novinarke Loren Sivan da je producent masturbirao ispred nje u hodniku jednnog restorana pre desetak godina, ali da nije ranije smela javno to da kaže jer se bojala Vajnstinove medijske moći.
U ekskluzivnoj izjavi za "DailyMail.com", Vajstin je izrazio duboko žaljenje zbog nedoličnog ponašanja prema ženama.
"Svestan sam svojih grešaka", rekao je Vajnstin i priznao da je imao vrlo teške i iskrene razgovore sa petoro dece (stare između 5 i 22 godine) kao i sa trenutnom suprugom, 41-godišnjom britanskom modnom dizajnerkom Džordžinom Čapman, suvlasnicom kuće "Markesa" (Marchesa).
- Preda mnom je dug, usamljen i težak put na kojem ću morati da dokažem svakoj osobi da sam je vredan. Ali ovo je i put na kojem su moja supruga i deca vrlo snažna i čvrsto stoje uz mene – rekao je producent.
Potom se, kako javlja "Pipl" (People), pravdao time što je odrastao tokom šezdesetih i sedamdesetih kada su pravila o ponašanju muškaraca i odnosu sa koleginicama bila drugačija.
"Naučio sam da to nije izgovor, ni u kancelariji ni izvan nje. Shvatio sam pre nekog vremena da moram da budem bolja osoba i moji odnosi sa kolegama su se promenili. Svestan sam da sam u prošlosti mnogima naneo bol i patnju i sikreno se izvinjavam", citirao je "Pipl" Vajnstina.

Harvi Vajnstin i Džordžina Čapman
Foto: IAN LANGSDON / EPA;
Harvi Vajnstin i Džordžina Čapman

Odmah po obajvljivanju članka u "Njujork tajmsu" neke holivudske zvezde poput Bri Larson, Line Danam i Džada Apataua su osudile Vajnstina i uopšte nasilje nad ženama koje se "tiho" sprovodi u Holivudu i o kojem malo ko sme da progovori a kada je objavljeno da je Harvi i zvanično izbačen iz "Kompanije Vajnstin" okuražile su se i ostale zvezde da kažu svoje mišljenje. Njihovo ćutanje u prvih 48 sati bilo je, međutim, više nego rečito.
Filmski autor Skot Dikerson veruje da će holivudska elita ostati mahom nema po ovom pitanju, dok je glumica Heder Matarco na svom tviter nalogu napisala da je istina da bi žene "uključujući i mene, bile spremnije da pričaju o ovakvm iskustvima u filmskoj industriji kada bi znale da će ih neko zaštiti. Ali neće. Kada bi nam muškarci i žene u industriji koji tvrde da su feministi i na pozicijama moći garantovali da neće zatvoriti svoja vrata i da će ih, u stvari, još više otvoriti za one koji su spremni da kažu istinu".
Elizabet Karlsen, producentkinja filmova "Kerol", "Mladost" i "Igra plakanja", kaže da je prvi put čula za Vajnstinovo ponašanje još krajem osamdesetih ili početkom devedesetih.

Elizabet Karlsen
Foto: Guillaume Horcajuelo / EPA;
Elizabet Karlsen

- Prišla mi je mlada službenica "Miramaksa" i rekla da se Harvi pojavio go u njenoj spavaćoj sobi. Nisam znala šta se dalje desilo, ali sam čula da su se nagodili van suda i da je napustiula kompaniju – izjavila je Karlsen pre neki dan za "Holivud riporter". Taj incident je bio prvi vezan za seksualno uznemiravanje o kojem su, tvrdi ona "svi" u industriji godinama znali. Ona krivi "kulturu straha" kao razlog zašto je Holivud sada mahom nem na ove vesti.
- Svi mi koji smo to znali treba da se zapitamo zašto se osećamo nesposobni i nemoćni da nešto uradimo. Mislim da su odgovori vrlo komplikovani i da imaju veze sa strukturum moći u čitavom društvu i položaju žene u njemu – kaže Karlsen, dodajući da je i sama nailazila na kritike "onlajn trolova" kada je govorila o dominaciji heteroseksualnih belih muškaraca u američoj Akademiji za filmsku nauku i umetnost.
- Ponovo se pokazalo da su žene na dnu te lestvice – zaključila je producenkinja.
Vajnstinov bivši kolega iz "Mirakamksa", Mark Gil, opisao je Harvijev profesionalni uspon od producenta uspešnih nezavisnih filmova do holivudskog mogula.
- Spolja je sve izgledalo sjajno: Oskari, uspesi, izvanredan kulturni uticaj. Ali stalna šuškanja da se loše odnosi prema ženama bila su, zapravo, njegova najveća brljotina – kazao je Gil.
I dok je suosnivač "Kompanije Vajnstin" javno govorio da se zalaže za ženska prava, njegove tužiteljke kažu da je bio licemer. Mesec dana nakon distribucije dokumentarca "The Hunting Ground", o silovanjima u studentskim domovima u SAD, on je navodno spopadao svoju mladu koleginicu, koja je takođe mogla biti studentkinja. Imao je i nekoliko javnih ispada u kojima je kritikovao žene (recimo, rediteljku Džuli Tejmor 2002), ali zbog uticaja koji je imao na zvezde, njihove filmove i karijere, bilo je potrebno skoro tri decenije da istina izađe na videlo.