Najnovije vesti
Vesti Hronika
U Italiji i šef države bira sudije

U Italiji i šef države bira sudije

Ministri pravde Srbije i Italije Nela Kuburović i Andrea Orlando razgovarali su danas u Rimu o načinima za dalje unapređenje saradnje, razmenjujući iskustva o dobrim praksama, a posebno o predstojećim ustavnim promenama u Srbiji koje bi trebalo da doprinesu jačanju garancija nezavisnosti pravosuđa.

Nela Kuburovic_250517_RAS foto Vladimir Zivojinovic (2) Foto: V. Živojinović / RAS Srbija
Nela Kuburovic_250517_RAS foto Vladimir Zivojinovic (2)
Nela Kuburović
Foto: V. Živojinović / RAS Srbija
Nela Kuburović

Kako je na sastanku konstatovano, u Italiji je pored ostalih član Visokog saveta sudstva - organa koji bira sudije, i predsednik države, dok se u Srbiji vodi oštra diskusija da li ministar pravde treba da ostane član VSS.

Orlando je takođe obavestio koleginicu iz Srbije da prema Italijanskim zakonima ministar pravde može da pokrene disciplinski postupak protiv sudije, ali da VS S sam postupak sprovodi i donosi odluku.

Od volje Visokog saveta zavisi i da li će ministra da uključiti u sam tok postupka ili ne, dodao je italijanski ministar pravde.

Orlando je tokom sastanka pohvalio napore Srbije u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i posebno saradnju srpskih i italijanskih tužilaštava i agencija za borbu protiv korupcije.

Ministarku pravde Srbije zanimala su iskustva sa primenom medijacije u Italiji, koja u Srbiji tek treba da zaživi, a posebno je predstavila dobre rezultate primene Zakona o izvršenju obezbeđenju u našoj zemlji.

Na sastanku je bilo reči i o predstojećem učešću sprskog tužioca za organizovani kriminal na konferenciji posvećenoj borbi protiv mafije i kriminala, kao i o zaštiti žrtava nasilja i predstojećoj saradnji na razmeni iskustava oko digitalizacije sudskih predmeta.

Kuburović je ranije danas potpisala sa komadantom Finansijske policije Italije Đorđom Toskijem sporazum o specijalizovanoj obuci srpskih tužilaca i policijskih službenika u Italiji za poreska i finansijka krivična dela.

U toku dvodnevne posete Rimu, Kuburović će se još sastati sa direktorom italijanske Agencije za borbu protiv korupcije, a prisustvovaće i sednici Visokog saveta sudstva.