Najnovije vesti
Kultura Vesti
Slavni ruski hor večeras otvara 49. Bemus: Zbog velikog interesovanja još jedan nastup

Slavni ruski hor večeras otvara 49. Bemus: Zbog velikog interesovanja još jedan nastup

Publika će od danas do 20. oktobra imati priliku da čuje i Aleksandra Sinčuka, Edina Kramazova, Nuriju Rijal, Dejana Mlađenovića, Simfonijski okrestar Radio-televizije srbije i brojne druge umetnike.

GLINKA Foto: Promo
GLINKA
Hor "Glinka"
Foto: Promo
Hor "Glinka"

Jedan od najcenjenijih horova u svetu, hor Glinka iz Sankt Peterburga, osnovan 1479. godine, otvoriće večeras (20) u Kolarčevoj zadužbini 49. Beogradske muzičke svečanosti, a zbog velikog interesovanja dan kasnije nastupiće besplatno u Crkvi Svetog Marka, najavljuju organizatori.

Gost iz Rusije Aleksandar Sinčuk je pre nekoliko godina oduševio publiku na zatvaranju Bemusa kada je nastupio sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, a ovom prilikom predstaviće se novim programom 16. oktobra u Kolarčevoj zadužbini.

- Zadovoljstvo mi je što sam ponovo ovde i nadam se da će ovaj nastup biti podjednako uspešan kao i prvi. Na svakom koncertu pokušavam da sviram dela kompozitora kao što su Mocart i Betoven, pa će tako biti i na ovom nastupu, a sviraću i dela Čakovskog i Rahmanjinova zato što sam Rus - kaže Aleksandar Sinčuk, pijanista poznat po nadahnutom izvođenju Rahmanjinova, za šta je nagrađen prvom nagradom na festivalu "Rahmanjinov".

Aleksandar Sinčuk
Foto: S. Krstić / RAS Srbija
Aleksandar Sinčuk

Prema rečima direktorke Centra beogradskih festivala (CEBEF) Nataše Ilić, 49. Bemus će ujedno biti i prilika da se obeleži 80 godina postojanja beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti ali i 25 godina od osnivanja kamernog orkestra "Gudači Svetog Đorđa" koji će nastupiti 14. oktobra. Solista će biti violinista Jožef Žiga, koji je kao mladi talenat Jugoslavije nastupio na Bemusu 1989, a danas stvara u Nemačkoj, tako da će ovo biti njegov veliki povratak pred beogradsku publiku.

Ljubomir Milanović, Damjan Jovičin, Ivona Jevtić, Nataša Ilić, Aleksandar Sinčuk i Jelena Janković Beguš
Foto: S. Krstić / RAS Srbija
Ljubomir Milanović, Damjan Jovičin, Ivona Jevtić, Nataša Ilić, Aleksandar Sinčuk i Jelena Janković Beguš

- Na Bemusu "Gudači Svetog Đorđa" nisu svirali poslednjih pet godina i to je uvek veliki izazov i čast. Ranijih godina smo bili česti gosti svirajući sami ili sa poznatim solistima. Sada ćemo predstaviti jedan barokni program sa Jožefom Žigom koga ja pamtim još sa studija kao izuzetnog violinistu i umetnika i uvek je veliko zadovoljstvo svirati sa njim - navodi Ljubomir Milanović, violista, član ansambla Gudači Svetog Đorđa od njegovog osnivanja.

Na završnom koncertu Bemusa, uz Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, nastupiće i Jurij Revič, solista na violini. Kuriozitet je da će svirati na violini Stradivarius iz 1709. koju mu je ustupila Fondacija porodice Goh. Te večeri orkestar će premijerno izvesti i kompoziciju “Matematički san”, koju je festival poručio od mladog autora Damjana Jovičina.

Jurij Revič
Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
Jurij Revič

Ovogodišnji Bemus će otvoriti ministar kulture Vladan Vukosavljević, koncerti će biti izvođeni u Kolarčevoj zadužbini, Etnografskom muzeju i Skupštini grada Beograda, a karte po ceni od 600 do 1.500 dinara su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine.

U senci jubileja

Nataša Ilić, v.d. direktora CEBEF-a ističe da će publika uživati u vrhunskoj muzičkoj umetnosti koja će biti uvertira za jubilarni 50. Bemus, u čijoj se senci, odvija ovogodišnja manifestacija.

Nataša Ilić
Foto: S. Krstić / RAS Srbija
Nataša Ilić

- 49. Bemus je možda malo u zapećku u odnosu na jubilarni 50. koji nas očekuje sledeće godine, tako da je cela pažna sa ovogodišnjeg izdanja malo skrajnuta jer svi već negde razmišljamo o predstojećem za koji obećavamo da će biti van vaših i naših očekivanja - najavljuje Nataša Ilić.