Nišu nedostaje pet vrtića

D. ALIHODžIĆ

11. 10. 2017. u 09:15

Lista čekanja za boravak dece u 25 objekata predškolske ustanove "pPelica" trenutno ima čak 2.160 imena. Grad boravak mališana kod privatnika plaća samo onima koji su prekobrojni bili pre kraja 2015.

Нишу недостаје пет вртића

Foto: D. Alihodžić

MESTO u nekom od 25 vrtića niške predškolske ustanove "Pčelica" trenutno čeka više od 2.000 ovdašnjih mališana. Istina, slobodnih kapaciteta ima u privatnim vrtićima, ali je problem što bi roditelji za boravak svoje dece u njima trebalo da izdvoje i do 15.000 dinara mesečno. Istovremeno, da bi lokalna samouprava subvencionisala tu cenu sa predviđenih 80 odsto, potrebno je ispuniti tri uslova, od kojih je najproblematičniji onaj da je dete na listi čekanja bilo pre decembra 2015.



S druge strane, u "Pčelici" je, sa sve predškolcima, tačno 6.092 mališana za čiji boravak roditelji plaćaju od 1.800 do 4.028 dinara mesečno - u zavisnosti od imovnog stanja i statusa. Zato i ne čudi što je pritisak za upis veliki.

- Od kraja maja ove godine smo primili 980 dečaka i devojčica, pa je lista čekanja svedena na 1.470 imena, ali je tokom poslednja tri meseca podneto još 690 novih zahteva, pa gotovo da smo se vratili na staro, odnosno 2.160 trenutno prekobrojnih mališana - kaže direktor "Pčelice" Svetlana Mitić i napominje da su otvorili tri nove grupe u vrtiću "Sunce" i dve u "Pahuljici", dok su u vrtiću "Bambi" proradile jaslice.

Tako je, saznajemo, zbrinuto oko 200 mališana, ali bi trenutne potrebe bile zadovoljene jedino izgradnjom čak pet novih objekata...

U takvoj situaciji, lokalna samouprava sarađuje sa privatnim vrtićima i, od decembra 2015. - subvencioniše boravak dece u "Medi", "Mazi" i "Dečjem kutku".



- Uprkos velikom interesovanju, nismo ispunili kvotu od 120 mališana jer možemo da prihvatimo samo one koji su bili na listi čekanja do decembra 2015, kada je ova odluka usvojena. Pored toga, potrebno je da oba roditelja budu zaposlena, te da im primanja ne prelaze 30.000 dinara po članu domaćinstva - kaže vlasnik vrtića "Meda" Marina Stanković.


SUBVENCIJE

- NE postoje uslovi da se promeni odluka o subvencionisanju boravka dece u privatnim vrtićima, ali će lokalna samouprava dotirati ovakvu brigu o mališanima ometenim u razvoju, zatim blizancima i trojkama, te deci ratnih vojnih invalida – kaže gradski većnik Tijana Đorđević i naglašava da je lane za subvencije izdvojeno tridesetak miliona dinara.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije