1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Prljava izborna kampanja

11. oktobar 2017.

Austrija se, uoči parlamentarnih izbora, suočila s najprljavijom medijskom kampanjom u novijoj istoriji. Šefovi dveju vladajućih stranaka žestoko su se sukobili, a od toga, naravno, profitiraju populisti.

https://p.dw.com/p/2lcIG
Kristijan Kern (SPÖ) i Sebastijan Kurc (ÖVP)Foto: Reuters/L. Foeger

Austrijanci ovih dana mogu samo da se nasmeju kada se pomene „neuzbudljiv“ i, kako su mnogi ocenili, „takozvani TV-duel“ između Angele Merkel i Martina Šulca pred izbore za Bundestag. Kao i u Nemačkoj do pred ove izbore, tako je i u Austriji na vlasti „velika koalicija“ – s tom razlikom što vladu predvode tamošnje socijaldemokrate (SPÖ). Ali tokom izborne kampanje, između socijaldemokratskog kancelara Kristijana Kerna i vicekancelara i ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca, lidera Austrijske narodne stranka (ÖVP), dogodio se ne samo pravi duel, već je bilo i varničenja pa i istinske medijske bitke. Ova izborna kampanja u Austriji, važi za najprljaviju od Drugog svetskog rata. „Sukob je dostigao tolike dimenzije, da to više nije prihvatljivo za publiku“, izjavio je tokom vikenda Kern za austrijski javni servis ORF – iako je i sam tome dao znatan doprinos.

Atmosfera je u svakom slučaju usijana. Kao i u drugim evropskim zemljama, talas izbeglica i migranata uznemirio je i Austriju i podstakao mržnju prema strancima. Na predsedničkim izborima prošle godine uspeo je da pobedi kandidat Zelenih Aleksander van der Belen, ali sa veoma malom razlikom u odnosu na kandidata desničarske populističke Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Norberta Hofera. Međutim, kada su izbori zbog nepravilnosti morali da se u decembru ponove, Van der Belen je pobedio s nešto manje od 60 odsto osvojenih glasova. Zemlja se potom, kako se činilo, malo primirila – velikim delom i zbog toga što je socijaldemokrata Kristijan Kern solidno vodio zemlju.

Afera „Zilberštajn“

A onda je rukovodstvo Socijaldemokrata donelo odluku zbog koje će kasnije gorko da zažali. Angažovalo je izraelskog savetnika i eksperta za izborne kampanje Tala Zilberštajna. On je izgradio ime na međunarodnom planu kao specijalista za prljave kampanje – i to kao sumnjivi specijalista, kako se kasnije ispostavilo. Zilberštajn je, po svemu sudeći, stajao iza lažiranih Fejbuk-naloga sa rasističkim i antisemitskim sadržajem, uz pomoć koji je trebalo da šef Austrijske narodne partije Sebastijan Kurc bude nokautiran. Kada je Zilberštajn u avgustu ove godine uhapšen u Izraelu zbog sumnje za pranje novca, proneveru i ometanje pravosuđa, austrijske Socijaldemokrate okončale su sa njim saradnju. Ali bilo je prekasno. Lider SPÖ Kern tvrdio je da nije znao za to, ali i da je ÖVP podmitio Silbersteina i špijunirao Socijaldemokrate. Šteta koju je SPÖ pretrpeo zbog afere „Zilberštajn“ bila je ogromna, a poverenje između partnera u vladi potpuno uništeno.

Kakvo je raspoloženje u bečkoj koaliciji, najbolje se moglo videti u televizijskom duelu između Kristijana Kerna i 20 godina mlađeg Sebastijana Kurca u nedelju uveče (8.10). Austrijski tabloidi ocenili su da je to bio „duel mržnje“. Kern je Kurcu između ostalog rekao: „Prestanite da glumite žrtveno jagnje“, dok je Kurc kancelaru odvratio da pazi na ton kojim mu se obraća, dodavši: „Vi jednostavno ne prestajete da me blatite!“

Kad se dvoje svađaju treći – FPÖ profitira

U tom kontekstu zvuči pomalo lažno i neuverljivo kada Kern u intervjuu za bečki list „Prese“ pokušava da u potpunosti ne otpiše nastavak veliku koaliciju. „Više puta sam upozoravao ÖVP da ne seče granu na kojoj sedimo“, rekao je Kern. ÖVP sada jasno prednjači, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja, i to ima veoma mnogo veze sa Sebastijanom Kurcom. Pametan, svež i mlad političar je od pomalo prašnjave stranke sa starijom ekipom skrojio „pokret“ po svojoj meri, kojem su se priključili političari iz mnogih drugih stranaka. Sa konsekventnom anti-useljeničkom politikom on tačno pogađa raspoloženje većine. A i dobro se uklapa sa stavovima još radikalnije Slobodarske partije (FPÖ). Kurc ne odbacuje koaliciju s tom populističkom strankom, koja, kako pokazuju prognoze, po broju glasova stoji rame uz rame sa Socijaldemokratama. Kao treća strana, ona najviše profitira od partijskih borbi, koje vode članice velike koalicije – dosadašnji partneri u vladi.

Österreich Wahlen TV-Debatte mit Kern, Kurz und Strache
TV-debata koja je uznemirila AustrijuFoto: picture alliance/APA/G. Hochmuth

Savez između konzervativaca i desničarskih populista ne bi bila novina za Austriju. Takva koalicija je već bila formirana 2000. godine na saveznom nivou, a na pokrajinskim nivoima čak i SPÖ sarađuje s populističkom FPÖ. To odavno nije tabu. Kurc se, ako postane kancelar, preventivno postarao za to da postavi niske kriterijume za eventualnog koalicionog partnera FPÖ: oni bi samo trebalo da se pozdrave sa idejom izlaska Austrije iz Evropske unije i – Kurc je spreman na koaliciju. „Volja i spremnost da se radi na unapređenju Evrope kao i prestanak koketiranja sa „Öxitom“ – izlaskom Austrije iz EU – trebalo bi da bude jasan cilj nove vlade“, citirao je Kurca nedavno austrijski list „Kurir“. FPÖ je već promenila retoriku prema EU i predstavlja se kao podesna da uđe u novu vladajuću koaliciju. Njen lider Hajnc-Kristijan Štrahe deluje „umereno i državnički“.

Šta je sa pristojnošću?

Za razliku od agresivnog TV-duela dva partnera u vladajućoj koaliciji, razgovor između šefa ÖVP Sebastijana Kurca i šefa Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijana Štrahea protekao je harmonično. Kurc je čak predvideo pobednika, rekavši: „FPÖ će postići odličan rezultat“. Sve to ukazuje da bi zaista moglo da dođe do koalicije ÖVP-FPÖ.

Međutim, neki se plaše da bi prljava izborna kampanja mogla da naškodi zemlji. Predsednik „Caritasa“ Austrije Mihael Landau za list „Kronen cajtung“ upozorava: „Ako se ovako nastavi, bojim se da će našoj demokratiji biti naneta velika šteta“.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android