Opasni čitalac

D. Bt.

11. 10. 2017. u 09:33

Tekstove oglede, eseje i besede koje je ispisivao u poslednjih 55 godina Draško Ređep (1935) izdvojio je u knjigu "Strah i neizvesnost", koju je objavio i u utorak predstavio novosadski "Prometej" u Vukovoj zadužbini

Опасни читалац

TEKSTOVE, oglede, eseje i besede koje je ispisivao u poslednjih 55 godina Draško Ređep (1935) izdvojio je u knjigu "Strah i neizvesnost", koju je objavio i u utorak predstavio novosadski "Prometej" u Vukovoj zadužbini.

Polazeći od misli Serena Kjerkegora o strahu i neizvesnosti u nama i oko nas, Ređep na stranicama ovih dvadesetak ogleda onu kjerkegorsku misao o neizvesnosti i usamljenosti overava konkretnim, u više navrata prepoznatim lektirama. Štivo neomeđeno atarskim barijerama i uslovnostima, računa sa našim nezaobilaznim savremenicima. Momo Kapor, Ivo Andrić, Petar Krdu, Jovan Ćirilov, Miodrag B. Protić, Vuk Krnjević, samo su naznake radoznalog i od samih upitanosti sazdanog registra autorovih tema. Neobazrivo, ali uzbudljivo štivo, naveo je u recenziji Miroslav Radonjić.


Uz izdavača Zorana Kolundžiju o knjizi su govorili i neki od "junaka" ovog dela, pisci: Miroljub Todorović, Đorđe Sibinović, Milivoje Pavlović, Snežana Miladinović Lekan, Gordana Vlahović i Gordan Lemajić. Po njihovom mišljenju, ovo delo nudi neponovljivo čitalačko iskustvo, raznovrsnost, razigranost, analitičnost, pri čemu se autor pokazuje kao "opasni" čitalac ne samo knjiga, nego ljudi, sudbina, pojava.

- Mene je održao ironijski, i ponekad cinični odnos sa svetom oko mene - rekao je Ređep u svom stilu.

Odlomke iz knjige nadahnuto je čitala dramska umetnica Rada Đuričin.


NAGRADE SAVIĆU I TIKALU

UGLEDNU nagradu "Dejan Medaković", koju dodeljuje "Prometej", za ovu godinu dobio je Milisav Savić za knjigu "Epska Srbija", u izdanju Društva Raška škola, odlučio je žiri u sastavu: Draško Ređep, predsednik, Radovan Popović i Boško Suvajdžić.

Tradicionalnu nagradu Vukove zadužbine u oblasti umetnosti dobio je Mihajlo Đoković Tikalo, za izložbu slika i crteža priređenu u galeriji "Lazar Lazarević" u Sremskoj Mitrovici.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije