Najnovije vesti
Vesti Svet
DEMONSTRACIJA SILE Američki bombarderi preleteli Korejsko poluostrvo

DEMONSTRACIJA SILE Američki bombarderi preleteli Korejsko poluostrvo

Dva američka i dva južnokorejska strateška bombardera preleteli su iznad Korejskog poluostrva u najnovijoj demonstraciji sile.

Bombarder, B-1B, EPA - US AIR FORCE Foto: US Air Force / EPA;
Bombarder, B-1B, EPA - US AIR FORCE
Foto: US Air Force / EPA;

Istovremeno, u utorak uveče, američki predsednik se sastao sa visokim zvaničnicima Ministarstva odbrane i razgovarao sa njima o tome kako da odgovori na bilo kakve pretnje Severne Koreje, prenosi Rojters.

Južnokorejski zvaničnici saopštili su danas da su Američki bombarderi B-1B zajedno sa južnokorejskim F-15K poleteli su iz baze u Guamu.

Kako se navodi, nakon što su ušli u vazdušni prostor Južne koreje, dva bombardera izvela su raketne vežbe u vodama kod istočne obale Južne koreje, a zatim odleteli na jug ka vodama između te države i Kine i ponovili vežbe.

Američka vojska u odvojenom saopštenju navela je da je izvela vežbe sa borbenim avionima Japana nakon vežbi sa Južnom Korejom čime su američki bombarderi po prvi put izveli vežbe sa borbenim avionima i Japana i Južne Koreje toku noći, navodi agencija.

Tenzije između SAD i Severne Koreje porasle su nakon uzastopnih testiranja oružja Pjongjanga i sve većih razmeni optužbi i uvreda između Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

Američki nosač aviona kod Okinave

Američki nosač aviona "Ronald Regan" zajedno sa japanskim ratnim brodovima izvodi vežbe u vodama oko Okinave, jugozapadno od Korejskog poluostrva, saopštila je danas japanska mornarica.

Vežbe sa nosačem aviona počele su u subotu, a uključuju čamce koji plove od Baši kanala, koji razdvaja Filipine i Tajvan, do mora oko japanskog ostrva koje se nalazi blizu Severne Koreje, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

U vežbi učestvuje japanski razarač Šimkaze i prati američke brodove.