1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Dijalog kao šansa

11. oktobar 2017.

Katalonski predsednik Pudždemon proglasio je nezavisnost. I odmah se povukao. To je razuman korak i ponuda koju vlada u Madridu s Rahojem na čelu ne bi smela da odbije, smatra Marija Santasesilija.

https://p.dw.com/p/2lcjy
Spanien Barcelona | Carles Puigdemont, Präsident Katalonien
Foto: Reuters/A. Gea

Očekivanja uoči nastupa Karlesa Pudždemona u katalonskom parlamentu bila su ogromna. Baš kao i pritisak kojem je poslednjih dana bio izložen predsednik Katalonije. Do odlaganja početka sednice parlamenta došlo je zbog razgovoru poslednjem trenutku s levo-orijentisanim koalicionim partnerom u katalonskoj vladi – radikalna baza te stranke Pudždemonov govor ocenila je kao „neprihvatljivu izdajom".

Govor predsednika Katalonije ostao je veran njegovoj argumentaciji poslednjih meseci. Napadački duh pokazao je u trenutku kada je rekao da nedavna selidba preduzeća iz Katalonije neće imati „većeg efekta“ na katalonsku privrednu snagu.

Pogled unatrag – i ka napred

Pudždemon je u svom govoru podsetio na „poniženja“ koja je njegov region morao da pretrpi u poslednjih 15 godina od strane španske države: promene koje je Ustavni sud doneo po osetljivom pitanju statusa autonomije 2006, kontinuirano odbijanje centralne vlade da dozvoli referendum o nezavisnosti Katalonije, krivične mere protiv onih koji su 9. novembra 2014. želeli da pitaju narod šta misli o nezavisnosti Katalonije i na kraju, nasilje španske policije tokom referenduma 1. oktobra.

Kommentarbild Maria Santacecilia App PROVISORISCH
Marija Santasesilija, DW

Uprkos protivzakonitim okolnostima prilikom održavanja referenduma, Pudždemon je istrajao na njegovom legitimitetu i proglasio je nezavisnost Katalonije kao nezavisne republike. Neposredno nakon toga, on je suspendovao tu nezavisnost i pozvao na dijalog.

Španci od premijera očekuju više

Mnoge ljude u Kataloniji razočaralo je to Pudždemonovo kočenje punom snagom – kočenje koje je, s obzirom na okolnosti, bilo najrazumnija stvar koju je mogao da uradi. Da je ostao na kursu konfrontacije, to bi značilo put u ponor s nesagledivim posledicama po region.

Pudždemon je sinoć stvorio šansu za dijalog, šansu koju bi vlada Španije pod premijerom Marijanom Rahojem morala da iskoristi. „Ukopan“ na zakonskom frontu, šef španske vlade nije popustio ni za milimetar. Ali nakon slika i video-snimaka od 1. oktobra, Evropa i svet sa zabrinutošću prate konflikt – Rahoj mora „na teren“ i mora da otpočne pregovore sa Katalonijom. Španci od svog premijera očekuju više od pukog skrivanja iza štita zvanog Ustav. U ključnom trenutku Španije, nakon više decenija demokratije, Rahoj mora da pokaže više spremnosti za dijalog i da dokaže da je njegova vlada u stanju da vodi politiku dostojnu uzvišenog položaja Španije u Evropskoj uniji.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android