');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

Orhan Pamuk dobitnik Ljosine Nagrade "Književni plamen" za 2017.

Nagrada Književni plamen koju je u osnivačkoj 2015. godini dobio Mario Vargas Ljosa, a 2016. godine Klaudio Magris, za 2017. godinu jednoglasno je dodeljena Orhanu Pamuku.

Orhan Pamuk Foto: A. P. / RAS Srbija
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Foto: A. P. / RAS Srbija
Orhan Pamuk

"Pamuku je nagrada dodeljena za njegov bogat književni opus i slobodarsko književno delovanje oličeno u borbi da se književne vrednosti, koje su osnova humanitičkog pogleda na svet, visoko postave u savremenim društvima, te time postanu sredstvo za odbranu pred nepravdama i teretima istorijskih nasleđa", piše u obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Mario Vargas Ljosa (predsednik), profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov i izdavač Predrag Uljarević, direktor Izdavačke kuće Nova knjiga.
Žiri je odluku doneo na sastanku u Podgorici 10. septembra 2017. godine. Kandidate za nagradu su predlagali članovi žirija i čitaoci "Nove knjige". Tražena su, pre svega, dela i autori koji nas spajaju, kao što Pamuk u vidokrug Evrope donosi još jedan književni kontinent, a povezuje čak tri: Aziju, Evropu i Ameriku. U državi koja spaja Aziju i Evropu je rođen i stekao književnu slavu, a u Americi čuveni nobelovac danas živi i radi. Njegovo delo nam predstavlja svet koji donekle znamo i u kojem vidimo tragove istorije koja nam je poznata, a mnogo toga što je od naših istorija skriveno presudno je za ovo veliko književno oblikovanje. Pamukova imaginacija između prošlosti i savremenosti gradi moćne književne spone, piše u saopštenju za medije.
Orhan Pamuk dobiće nagradu koja se sastoji od zlatne medalje sa likom Ljose i Njegoša.

Mario Vargas Ljosa
Mario Vargas Ljosa

Nagradu "Književni plamen" osnovala je izdavačka kuća "Nova knjiga" 2015. godine kada je dodeljena Mariju Vargasu Ljosi. Ime je dobila po njegovom eseju u kojem kaže da je "književnost plamen koji nas umetničkom lepotom i društvenim delovanjem, kritičkim stavom i kreativnim odnosom vodi ka ideji boljeg sveta i života u njemu, boljeg čoveka i bogatijeg, ravnopravnijeg, srećnijeg društva". Za ovu nagradu nobelovac je vezao celinu svoga dela, dao joj je i svoje ime i pečat svoga književnog opusa. Sa svojim izdavačem, "Novom knjigom" iz Podgorice, potpisao Osnivačku povelju nagrade i postao njen saosnivač.