Дани досељеника у Новој Пазови

НОВА ПАЗОВА: Житељи Нове Пазове већ деценијама чувају успомену на долазак првих колониста у Срем, одмах по завршетку Другог светског рата.
pazova.JPG
Фото: Dnevnik.rs

Раст и развој насеља од напуштеног немачког села до савремено уређене вароши која се посебно дичи великим бројем малих и средњих предузећа, ове године богатим програмом „Дана досељеника” представили су културни посленици Нове Пазове, чланови Уметничког удружења Нова Пазова, КУД „Младост”, ОКУД „Свети Сава” и АП „ Мр Мирко Таталовић Ћира”.

По трећи пут је одржана уметничка колонија „И ја волим Нову Пазову” на којој је радило и дружило се 35 уметника, а поред 10 чланова новопазовачког удружења које је и организатор колоније учествовало је више уметника из Београда, Старе Пазове, као и поједини сликари из Земуна, Војке, Голубинаца, Руме, Ресника, Старих и Нових Бановаца. У доброј стваралачкој атмосфери настало је четрдесетак радова које су љубитељи уметности могли да виде на изложби у галерији Културно-пословног центра, заједно са радовима са претходне две колоније.

Ансамбл АП „Мр Мирко Таталовић Ћира” који је са представом „Браћо и сестре” у режији Александера Бака освојио прву награду на 39.ФЕТРИ  у Јаши Томићу суграђане је за празник досељавања почастио још једним извођењем ове представе, док су чувари фолклорне традиције предака током три вечери подсетили на песме и игре из старог и новог завичаја.

Омладинско КУД „Свети Сава” је са пријатељима из Батајнице и Војке приредило изванредан концерт певачких група на којем се ориле песме од сремачких сватоваца, свадбарских песама из Лике, крајишких грокталица, љубавних песама ужичког краја, до потресалица са Романије и тужбалица са Косова. Фолклорни ансамбли представили су игре Срба са свих простора бивше Југославије. Културно-уметничко друштво „Младост” које је први аматерски колектив настао у Новој Пазови по насељавању колониста, радост живљења у Срему показао је наступом дечјег ансамбла, док је извођачки ансамбл публику прошетао старим завичајем Личана, Крајишника, Далматинаца. Придружили су се и песници Марко Малетић и Борислав Протић.

Фото: Dnevnik.rs

Нажалост, богате програме културних делатника свих генерација у Новој Пазови није испратио нико од челника локалне самоуправе.

Вапај за оним што се заборавља

Библиотека „Петар Петровић Његош” је организовала промоцију првог романа Борислава Косановића из Кљајићева „ Под сјенком букове шуме“ који говори о страдању српског живља у време НДХ, управо на просторима из којих су колонисти стигли у Нову Пазову, али и о љубави, пријатељству, одрастању. Аутор каже да је роман писао као „вапај за оним што се губи и заборавља“, углавном по приповедању свог деде.

О романескном првенцу песника који је у издавачкој кући Арте објавио збирке „Када се снови руше“ и „Шапат летњих ноћи“ говорио је рецензент Предраг Јакшић, песник, драматург и редитељ из Старе Пазове који је истакао да је роман жанровски комплексан, да има елементе историјског, ратног али је пре свега роман о одрастању, и да оваквих романа, фали нашој књижевности.

А. Мали

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести