"Ekskurzija" u Berlinu 1Foto: STARSPORT

Berlin je poznata turistička destinacija u Evropi, a na osnovu izjava Miroslava Nikolića, uoči večerašnjeg povratničkog nastupa crno-belih u Evrokupu (20.00), izgleda da će u istom duhu i košarkaši Partizana nastupiti protiv Albe.

Nakon nastupa u FIBA Ligi šampiona prošle sezone, odluke da se u 2015/16 ne učestvuje u međunarodnim takmičenjima, odnosno katastrofalnom skoru 3/7 u takmičarskoj 2014/15, Partizan je i diplomatskim sredstvima uspeo da odobrovolji Đordija Bertomeua da ih vrati pod okrilje svoje organizacije. Iako finansijski i kadrovski potpuno nespreman za veoma kvalitetnu konkurenciju u Evrokupu, koji će, u odnosu na prošlu sezonu sa 20, ponovo imati 24 kluba, nakon odluke predstavnika Italije, Francuske i Turske da se vrate u EKA, Partizan je rešio da se nameri na, u teoriji, kvalitetnije timove i da međunarodne utakmice shvati kao priliku da proveri domet talenta mlađih igrača. Gostovanje Albi mogu percipirati kao optimalan izazov na startu Evrokupa, pošto Berlinci ne spadaju u sam krem konkurencije, a pritom su i sami rešili da se posvete razvoju perspektivnih košarkaša.

Večerašnji meč trebalo bi da bude interesantniji i zbog činjenice da je Stefan Peno ovog leta došao na jednogodišnju pozajmicu u Albu iz Barselone, što je bila želja Aita Renesesa, poznatog španskog stručnjaka koji je takođe tokom leta preuzeo posrnulog nemačkog giganta. Bivši osvajač Kupa „Radivoja Koraća“ u svojim redovima ima i 24-godišnjeg, 213 centimetra visokog centra Bogdana Radosavljevića, rodom iz Jagodine, koji od 2008. živi u Nemačkoj, tako da poseduje i njen pasoš (nastupao za reprezentaciju Nemačke do 16 godina). Peno je solidno započeo sezonu u nemačkom prvenstvu; Alba je na skoru 3-1, a srpski plej je na proseku od 15,7 minuta na parketu, 4,3 poena i 3,7 asistencija.

– Gledaćemo da odigramo što bolje, ali priliku će dobiti mlađi igrači, da ih razigramo, jer nam je prioritet utakmica u Zadru, koja sledi u subotu. Nećemo se sigurno predavati. Borićemo se, gledati da što više popravimo odbranu i igrati najbolje što možemo – obelodanio je trener Miroslav Nikolić.

Partizan je tokom leta potpuno promenio tim, još uvek je u potrazi za startnim centrom; a pritom je istovremeno započeo jedan vid poslovno-tehničke saradnje sa Dinamikom, iz kojeg je bez obeštećenja doveo trojicu igrača (Stevanović, Gavrilović, Čakarević). Crno-beli su trenutno na skoru 1-2 u ABA ligi, koja im je apsolutni prioritet ove sezone. Defanzivno imaju puno problema, teško brane protivnički centralni „pik“, inferiorni su u ofanzivnom skoku pošto im nedostaje atleticizma i snage pod košem. U napadu se mahom oslanjaju na individualna znanja američkih bekova Milera i Vilijams-Gosa. Marko Pecarski sa svega 17 godina trebalo bi da dobije veću šansu u Berlinu; prošlu sezonu proveo je u mlađim kategorijama minhenskog Bajerna tako da je delimično upoznat sa ambijentom u nemačkim, dupke punim halama.

– Spremni smo i jedva čekamo da počne takmičenje. Mlad smo tim, želimo da se dokažemo, u čemu će nam pomoći naši iskusniji igrači, od kojih možemo puno da naučimo i na utakmicama i na treninzima i van terena. Alba je veoma iskusan i kvalitetan tim, protiv koga moramo da pružimo svoj maksimum – rekao je Pecarski, koji je minulog vikenda nastupao i za juniorski tim Partizana.

Raspored Grupe C

Lijetuvos – Bilbao 18.00

Limož – Lokomotiva Kubanj 19.00

Alba – Partizan 20.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari