11. oktobar  2017. 12.26  | Izvor: Tanjug

Crnogorska opozicija: Marković zove OEBS u pomoć

PODGORICA -

Crnogorska opozicija, koja bojkotuje rad parlamenta od prošlogodišnjih vanrednih parlamentarnih izbora, žestoko je reagovala na zahtev premijera Duška Markovića upućen OEBS-u da obezbedi prisustvo opozicionih predstvnika na sastanku na kojem bi se razgovaralo o zajedničkom radu na usvajanju preporuka te evropske organizacije za bezbednost.

Najnoviji javni poziv Markovića OEBS-u izražava priznanje vlasti da se zemlja nalazi u krizi, smatra predsednik Demosa Miodrag Lekić.

crna gora skupstina jpg

Lekić je za podgorički Dan rekao da zbog složenih prilika u vrhu crnogorske vlasti, taj gest premijera ne bi potcenjivao.

"Ne verujem da se OEBS može uključivati u rešenje krize bez poziva drugoj političkoj polovini zemlje. Drugim rečima, ako se vlast ili njeni segmenti ustručavaju ili ne smeju da direktno pozovu opoziciju da se zajedno nađe rešenje za duboku krizu, pa dakle pozivaju opoziciju preko OEBS-a i to je opcija, istina nešto zamršenija", naveo je Lekić.

Dodao je da, naravno, i opozicija ima svoju odgovornost u nastaloj krizi.

"Mora se biti, zbog interesa zemlje, u isto vreme principijelan i fleksibilan. S jedne strane, ne napuštati politiku bojkota i tri poznata zahteva za prevazilaženje krize, i s druge biti spreman za dijalog kojim bi se našao kompromis, a time i operacionalizovali demokratski zahtevi opozicije", poručio je lider Demosa.

Kako je ocenio, "iza sitnih izjava i igara koje predstavljaju lažnu političku dinamiku krije e cementiranje sve riskantnije krize".

Kriza se, kaže Lekić, "ne može rešiti ping-pong izjavama niskog, inadžijskog formata, u čemu prednjače predstavnici vlasti čija je odgovornost za cementiranje krize objektivno najveća".

Predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković poručio je da ni eventualni poziv OEBS-a neće vratiti u parlament, dok se ne odredi datum prevremenih parlamentarnih izbora.

Joković je za podgoričku Pobjedu rekao da "Marković verovatno naučio da ga zovu i da mu narede".

Sa ovakvim stavom saglasne su i ostale partije u građanskoj opoziciji.

Premijer Duško Marković uputio je pismo OEBS-u u kojem navodi da je "ODIHR najbolja adresa sa koje mogu očekivati podršku i pomoć da se sa tako respektabilnog nivoa obezbedi poziv za sastanak sa svim parlamentarnim partijama na kome bi se razgovaralo o zajedničkom radu na usvajanju preporuka".

Joković kaže da je "stav SNP-a jasan - razgovaraće o tome, ali kad se odredi datum vanrednih izbora".

"Marković je verovatno naučio da ga zovu i da mu narede, pa misli da i nama neko može da naređuje. Mi smo saopštili stav i ostajemo pri njemu", rekao je Joković.

Zoran Mikić, izvršni direktor Ure, za Pobjedu kaže da i njegova partija ostaje pri stavu - prvo datum izbora, pa razgovor o izbornim zakonima.

"Umesto da prihvate upozorenja i preporuke OEBS-a, kolege iz DPS-a nastavljaju da zamajavaju i obmanjuju domaću javnost i međunarodne partnere. Bacanje prašine u oči i navodi da je lopta u dvorištu opozicije, samo su pokušaji da se kupi još malo vremena, izigraju opozicija i međunarodni partneri i želja da se zaobilaznim putem dođe do promena izbornog zakonodavstva", kazao je Mikić.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je Markovićeva poruka "još jedan u nizu jeftinih i politički nezrelih trikova crne kutije društveno-političkih zbivanja Crne Gore".

"Navikli smo od Markovića i DPS družine da je sve što rade isključivo da bi zadovoljili puku formu, bez jasne vizije i cilja koji se želi postići određenim predlogom", rekao je Bogdanović agenciji Mina.