Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka počinje s radom

Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka počinje s radom

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je danas objavilo konkurs za zapošljavanje u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka.

farma mleko Foto: Jens Buettner / EPA;
farma mleko
Foto: Jens Buettner / EPA;

To je uslov za početak rada nezavisne laboratorije na koju se u Srbiji godinama čekalo i za čije je opremanje novac obezbeđen iz budžeta Evropske unije i Srbije, piše danas sajt Agrosmart (www.agrosmart.net).

Ta laboratorija, deo Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici, u potpunosti je opremljena, a počeće da radi kada se okonča konkurs za zapošljavanje stručnjaka, navodi Agrosmart.

Dodaje se da su u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu kvaliteta sirovog mleka opremljena odeljenja za ispitivanje hemijskog sastava mleka, aflatoksina u mleku i hrani, kao i prisustvo bakterija i virusa u hrani.

Ministarstvo je objavilo i konkurs za zapošljavanje četiri radnika.

Otvaranje Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta sirovog mleka značiće početak nezavisne kontrole polazne sirovine mlečne industrije na teritoriji cele zemlje, ali i privođenje kraju dugogodišnjeg uspostavljanja sistema nacionalnih referentnih laboratorija, piše Agrosmart.

Za sve laboratorije na teritoriji Srbije, čiji je osnivač Republika, od 2004. godine do danas iz budžeta Evropske unije je dato 15 miliona evra, od čega samo za opremanje i rekonstrukciju laboratorija u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije oko 7,8 miliona evra. Iz budžeta Srbije uloženo je 3,6 miliona evra.

Sistem nacionalne referentne laboratorije čine četiri jedinice: "banka biljnih gena" koja je funkciji i operativna je, laboratorija za fitosanitarnu kontrolu koja takođe radi, a očekuje se da će ove godine biti kompletirana, i oprema u okviru laboratorije za bezbednost hrane, a nakon prijema radnika, počeće da radi i laboratorija za mleko.