Agrokor izgubio 1,5 milijardi evra 1Foto: EPA/ Antonio Bat

Da li je afera Agrokor privredna prevara veka na ovim prostorima ili otimačina privatne imovine od strane države?

Revizorski izveštaji bilansa koncerna Agrokor koji je naručila vanredna uprava Agrokora koju postavila država, pokazuje da je prethodna uprava prikrivala troškove i kredite i to u stotinama miliona evra, zatim davala pozajmice vlasniku i drugim preduzećima, a prikazivala to kao novac, dakle najlikvidniju imovinu. U, bar do sada i ovde, nezabeleženom načinu komunikacije putem bloga, Ivica Todorić vlasnik Agrokora, ali bez ikakvih upravljačkih prava, odgovara na optužbe vanredne uprave na čelu sa Antom Ramljakom i pride optužuje predstavnike Vlade Hrvatske za pretnje i otimačinu u korist pojedinačnih interesa i inostranih fondova.

Nakon što je uprava predstavila revizije pojedinačnih finansijskih izveštaja nekih preduzeća iz Agrokor grupe, prekjuče je prezentovala i brojke na nivou cele grupe. I rezultati su fascinantni, a vanredna uprava je čak angažovala i stranu firmu koja će raditi finansijsku forenziku ne bi li utvrdila gde su ogromne količina novca završile. Na primer, revizori iz Prajsvoterhaus Kupersa su utvrdili da su samo u 2016. obaveze Agrokora bile veće od prikazanih za 520 miliona evra, dok su finansijski i operativni troškovi bili veći za 307 miliona evra. Oni tvrde da koncern u knjigama nije prikazao kredite banaka od čak 267 miliona evra.

Međutim, u celoj analizi verovatno je najzanimljivije kako su desetine miliona evra završile na privatnim računima. Naime, Ivica Todorić je potpisao ugovor sa Agrokorom po kome je trebalo da on preuzme troškove planiranog izlaska na Londonsku berzu, dok bi ovi troškovi pali na leđa kompanije ukoliko do toga ne dođe. Krajem 2014. godine potpisana je sporazumna izjava Todorića i Agrokora da od izlaska na berzu nema ništa, tako da je troškove od 294 miliona evra snosila kompanija. Problem je u tome što je revizor utvrdio da se tek polovina ovih troškova odnosila na razne konsultante i troškove IPO-a, dok je druga polovina otišla na privatne troškove. Vrsta ovih troškova nije detaljnije elaborirana, ali je Jutarnji list iz neimenovanih izvora, doduše, došao do saznanja da su se iz ovih fondova plaćale avionske karte i luksuzna putovanja pa čak i ekskluzivna garderoba uključujući i Viktorija sikrit donji veš.

Revizori i vanredna uprava tvrde i da je lažno iskazana likvidna imovina Agrokora, to jest da je iskazano da je kompanija raspolagala sa 295 miliona evra u kešu, dok je stvarno stanje bilo drugačije. Od toga, tvrde, 214 miliona evra su bile pozajmice i to pre svega Todoriću. Naime, jedan zajam od 87 miliona evra dat lično Todoriću i još jedan od 25,7 miliona evra njegovoj firmi Agrokor projekti su knjiženi kao novac. Među ovim pozajmicama zanimljiva je i ona data bivšem hrvatskom premijeru Nikici Valentiću.

Todorić je odgovarajući na ove optužbe potvrdio da je „meni lično Agrokor d. d. odobrio pozajmicu i transferisao 650 miliona kuna (87 miliona evra). No, isto tako je tačno da je taj novac istovremeno otišao EBRD-u za isplatu njihovog udela kada su izašli iz vlasništva čime su otkupljene deonice Agrokora. Takođe, istina je da mi je Agrokor odobrio i pozajmicu od 192 miliona kuna (25,7 miliona evra), kao što je i istina da je taj novac istovremeno transferisan za kamate „Pik toggle“ kreditora. Nijedan evro nije ostao na mom privatnom računu. Za ove transakcije postoji sva valjana dokumentacija u Agrokoru, i nikakvog skrivanja niti nelegalnih isplata kako insinuira Ramljak nije bilo“, objavio je juče Todorić na svom blogu.

Gubitak celog Agrokora u 2016, prema izveštaju revizora, iznosio je čak 1,5 milijardi evra, a gubitak iznad kapitala je dostigao neverovatnih dve milijarde evra. Imovina je upravo za toliko manja od obaveza koncerna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari