Danijelson: Srbija odlučna na evropskom putu 1Foto: Printscreen

Generalni direktor Direktorata Evropske komisije (EK) za proširenje i susedsku politiku Kristijan Danijelson izjavio je danas FoNetu da je u razgovorima u Beogradu stekao snažan utisak da je Srbija odlučna da napreduje na evropskom putu.

Srbija je na dobrom putu napred i radimo zajedno u procesu pregovora, ali ne mogu reći koliko će poglavlja Srbija otvoriti do kraja godine, rekao je Danijelson.

To zavisi od Srbije i država članica Evropske unije (EU), ali svi stremimo tome da proces napreduje, dodao je Danijelson, koji smatra da je veoma dobro što Srbija „ima na umu“ kojim putem želi da ide.

On je napomenuo da za Srbiju u tom procesu postoje važna, osnovna, kako se nazivaju, pitanja koja mora da rešava, a tiču se nastavka reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, strukturne reforme ekonomije.

Sve ono što Srbija već radi, ali se taj posao mora nastaviti i ubuduće, predočio je Danijelson.

On je rekao da ne komentariše datume, već da je važno da se država fokusira na evropsku agendu i teme koje su pred njom.

Iz EU smo jasno rekli da se računaju merila kada se govori o brzini pregovora. To može biti maraton, sporo ili brže napredovanje, ali to zavisi od zemalja koje su u procesu pregovora, zaključio je Danijelson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari