Rectangle 2 Copy 4 Created with Sketch.
Sportal
i

TRI SCENARIJA Evo kako Srbija može da izbegne četvrti šešir na žrebu za Mundijal

Darko Nikolić - Vest objavljena: 10:18 - 11.10.2017

Na Svetskom prvenstvu u fudbalu učestvovaće 32 reprezentacije, do ove srede postalo je poznato 23 učesnika, ali će još morati da se pričeka ne bi li se videlo iz kog od četiri "šešira" će Srbija dočekati žreb, zakazan za 1. decembar.

Na Svetskom prvenstvu u fudbalu učestvovaće 32 reprezentacije, do ove srede postalo je poznato 23 učesnika, ali će još morati da se pričeka ne bi li se videlo iz kog od četiri "šešira" će Srbija dočekati žreb, zakazan za 1. decembar.

Fudbalska reprezentacija Srbije izlazi na teren pred meč sa Gruzijom
Fudbalska reprezentacija Srbije izlazi na teren pred meč sa Gruzijom Foto: Stare Slike

Naša nacionalna selekcija je 32. na rang listi svetske kuće fudbala, što je pozicija koja će se, gotovo izvesno, promeniti na sledećem rangiranju, imajući u vidu dva nastupa izabranika Slavoljuba Muslina, u Beču (poraz od lošije rangirane Austrije sa 3:2) i Beogradu (1:0 protiv Gruzije, koja je takođe lošije rangirana), ali imajući u vidu i učinke drugih učesnika Svetskog prvenstva.

Matematički posmatrano, a na osnovu preliminarnih računica srpskog i učinka selekcija koje se nadaju plasmanu na Mundijal, "orlovi" bi mogli da padnu na 38. mesto u ukupnom plasmanu. To bi ih istovremeno svrstalo na 25. poziciju onih ekipa koje su već, ili koje bi još uvek mogle da se plasiraju u Rusiju. A biti 25. znači - biti u četvrtom šeširu. Pozicija više, i eto vas u trećem.

Dakle, potrebno je da samo jedna od reprezentacija koja je ispred "orlova", a koja se nada da će ići na Mundijal, kiksne i - kao 24. od 32 učesnika, Srbija će se naći u trećem šeširu. Podsetimo, u prvom će biti domaćin takmičenja i sedam vodećih timova sa FIFA rang liste, a ostali šeširi će se popunjavati po plasmanu na svetskom rangiranju, pa je cilj "orlova" da ne budu u najslabijem šeširu - već da upravo iz njega dobiju jednog rivala u četvoročlanoj grupi u kojoj će nastupati.

Radost "orlova"
Radost "orlova" Foto: Stare Slike

Tri scenarija za skok Srbije u treći šešir

Da bi Srbija sa 25. mesta napredovala među ekipe od 17. do 24. pozicije na listi učesnika Mundijala, koji će se 1. decembra u Kremlju naći u trećem šeširu, potrebno je da se desi bar jedan od sledećih epiloga u završnici kvalifikacija:

1. Da Novi Zeland izbaci Peru u baražu (Novi Zelend je lošije plasiran od nas, pa bi eliminacija Perua, koji je bolje rangiran od Srbije, "otvorila" našoj selekciji mesto u trećem šeširu)

2. Da Grčka eliminiše favorita u evropskom baražu (Žreb za baraž će tek biti održan, ali će Grčka za rivala sigurno dobiti nekog od nosioca - Hrvatsku, Italiju, Severnu Irsku ili Švajcarsku, timove koji su, svi odreda, bolje plasirani na FIFA rang listi od "orlova". Prođu li Grci (bilo koga) - eto Srbije u trećem šeširu.)

3. Da Senegal ne osvoji ni bod u dva meča sa Južnom Afrikom (eliminacija Senegala bi odgovarala Srbiji, jer je u pitanju afrička selekcija koja je u toj kvalifikacionoj grupi jedina bolje rangirana od "orlova", pa bi svaki drugi epilog odgovarao našoj reprezentaciji. No, to je moguće samo ako Senegalci ne osvoje ni bod u dvomeču sa Južnoafrikancima)

Ko se već kvalifikovao?

Na Mundijal su se, za sada, kvalifikovale 23 ekipe: Rusija, Srbija, Brazil, Iran, Japan, Meksiko, Belgija, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Nemačka, Engleska, Španija, Nigerija, Kostarika, Poljska, Egipat, Island, Portugalija, Francuska, Urugvaj, Argentina, Kolumbija i Panama.

Foto: Stare Slike

Ko se još nada da bi mogao na Mundijal?

Iz Evrope: Od osam drugoplasiranih evropskih selekcija (deveti, Slovaci, su kao najlošiji završili kvalifikacije), četiri će proći dalje kroz baraž. A 17. oktobra biće određeni parovi evropskog doigravanja u kome će nastupiti Italija, Danska, Hrvatska, Švedska, Severna Irska, Republika Irska, Švajcarska i Grčka.

Iz međukontinentalnog baraža: Pored 23 već plasirane ekipe, kao i četiri dodatne iz Evrope, Mundijala će se domoći i dve selekcije kroz međukontinentalni baraž. U njemu se 6. i 14. novembra sastaju Honduras - Australija i Novi Zeland - Peru.

Iz Afrike: Prethodna računica daje 29 učesnika Svetskog prvenstva, a tri preostala doći će iz Afrike. Nepoznanica su ostale u grupi A (Tunis ima 13 bodova, Demokratska Republika Kongo 10), grupi C (Morako ima 9, Obala Slonovače 8 bodova), te u potpuno otvorenoj grupi D (Senegal vodi sa 8 bodova, slede Burkina Faso i Zelenortska Ostrva sa po 6, a Južna Afrika ima četiri. I, pritom, Senegal i Južna Afrika imaju po meč manje od rivala, a treba dvaput da se međusobno sastanu jer im je prvi susret poništen zbog sudije koji je naknadno doživotno suspendovan zbog učestvovanja u nameštanju rezultata utakmica).

Kad FIFA promeni pravila pred sam žreb

Svetskoj kući fudbala nije strano da neposredno pred žreb izmeni pojedina pravila. Tako je pred prošli Mundijal, posle popunjavanja prvog šešira na osnovu FIFA rang liste, devet evropskih timova "uputila" je, po regionalnom principu koji je tada važio a sada ne važi, u četvrti šešir. Jedna selekcija je, dakle, morala da bude prebačena u šešir broj dva, u kome je bilo ukupno sedam afričkih i južnoameričkih selekcija. A onog kome je sledila selidba u drugi šešir, čekala je i situacija da možda iz prvog šešira za rivala dobije nekog giganta svetskog fudbala, ali i iz četvrtog, koji je bio prepun kvalitetnih evropskih selekcija. Logično, nijednoj od devet ekipa sa "starog kontinenta" nije bilo do selidbe u drugi šešir neposredno pred žreb, ali je neko morao.

I, svi su mislili da će to biti slučaj sa Francuskom, najslabijom na FIFA rang listi od tih devet kandidata, ali... Tadašnji generalni sekretar FIFA Žerom Valcke, Francuz, založio se da se promeni to pravilo, a dobio je snažnu podršku i od tadašnjeg predsednika UEFA, sunarodnika Mišela Platinija. I, pravilo je promenjeno, pa je održan mini-žreb i, na sreću Francuza, nisu oni otišli u drugi šešir, već Holandija - koja je, da paradoks bude veći, bila najbolja evropska selekcija koja nije završila u prvom šeširu. Holanđani su zato bili svrstani u "grupu smrti", dobili su za rivale branioca trona Španiju, čudesne Čileance i Australiju, ali su se ipak izborili za završnicu takmičanja, na kraju zauzevši treće mesto na Svetskom prvenstvu.

Fudbalska reprezentacija Srbije
Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: Stare Slike

Mundijalske kvalifikacije... Jedna velika zbrka. Koja sve zanima. Srećom po nas, ovoga puta nema baš mnogo dilema: regionalni princip nije važan, već samo FIFA rang lista. A po njoj, Srbija je trenutno u četvrtom šeširu, "prva ispod crte" i treba joj samo jedan kiks favorita da pređe u treći šešir. A to će se desiti ako Novi Zeland eliminiše Peruance, ili ako Grčka prebrodi evropski baraž, ili ako Senegal ne ode iz svoje afričke grupe na Mundijal.

(Darko Nikolić)

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj WhatsApp zajednici ili čitajte na Google News.

Sportal VIDEO

Makabi Tel Aviv. Foto: Predrag Milosavljevic / Xinhua News / Profimedia
22 16
Evroliga

22:16 - 23.04.2024

video Iznenađenje u Atini! "Beogradski" Makabi šokirao Panatinaikos

Plej-of Evrolige počeo prvorazrednim iznenađenjem. Makabi savladao Panatinaikos u Atini sa 91:87. Izgledalo je da Panatinaikos igra najbolju košarku u Evropi u jednom trenutku. Mnogi ih vide kao glavne favorite za titulu u Evroligi, naročito kada Kostas Slukas igra na vrhunskom nivou, ali od ovog utorka sve može da padne u vodu na startu plej-ofa jer je "beogradski" Makabi šokirao Atinjane.

Odbojka Partizan Crvena Zvezda, 4 utakmica finalne serije za prvaka Srbije,  FOTO: Sportal/Aleksandar Dimitrijević
22 23
Odbojka

22:23 - 23.04.2024

video Janić: Zaslužili smo peti meč, odlučiće veća želja

Odbojkaši Partizana uspeli su da izjednače u finalnoj seriji protiv Crvene zvezde i posle 0:2 u seriji stigli do izjednačenja. Šampiona Srbije dobićemo posle majstorice koja je na programu u petak! Crno-beli su ovog utorka slavili sa 3:2 u setovima, a Bojan Janić, trener Parnog valjka, istakao je da je njegov tim zaslužio peti meč, da će šampion naše zemlje postati tim koji bude imao veću želju, te da njegova ekipa nije u psihološkoj prednosti pred odlučujući duel.

Odbojka Partizan Crvena Zvezda, 4 utakmica finalne serije za prvaka Srbije,  FOTO: Sportal/Aleksandar Dimitrijević
22 10
Odbojka

22:10 - 23.04.2024

video Ivica Jevtić: Nemam šta da zamerim svojim momcima

Aktuelni šampion, Partizan uspeo je da izbori peti odlučujući meč u finalu protiv Crvene zvezde, pošto je u četvrtom duelu na svom parketu slavio sa 3:2 (25:23, 27:25, 22:25, 22:25). Posle meča, utiske je izneo trener Crvene zvezde Ivica Jevtić.

Sportal.rs
12 52
Odbojka

12:52 - 23.04.2024

video Aleksa Brđović: Sa ocem nikada nisam pričao o odbojci

U svet odbojke nije ulazio - u njemu je rođen. I kada je nailazio na, činilo se, neprelazne prepreke - uspevao je da nađe novi put. Aleksa Brđović već dve sezone vodi odbojkaše Radničkog, a u novoj epizodi Serviranja sa Ivanom i Vemom pričao nam je o tome koliko je za to vreme napredovao, kako je odlučio da posle iznenada završene igračke karijere postane trener, a otkrio nam je i koliko mu je prezime predstavljalo "teret".

Džud Belingem (Foto: Alberto Gardin / Zuma Press / Profimedia)
09 37
Sportske vesti

09:37 - 23.04.2024

video Belingem poneo laskavu titulu godine, pa poručio: Tako sam umoran, izvinite me

Nagradu za "najveći proboj godine" dobio je fudbaler Real Madrida Džud Belingem, koji se već u prvoj sezoni u "kraljevskom klubu" nametnuo kao nosilac igre i pokazao da je jedan od najboljih igrača današnjice. To je potvrdio i u nedeljnom El Klasiku koji je rešio pogotkom u 92. minutu. Nagradu engleskom fudbaleru uručili su španski teniser Karlos Alkaras i motociklista Mark Markes.

Misliš da je to sve? Nastavi da čitaš, imamo još mnogo toga za tebe :)