Katalonska kriza, Madrid uzvraća udarac

Španski premijer Marijano Rahoj zatražio je od katalonskih vlasti da se izjasne da li su prošle noći proglasile nezavisnost Katalonije, što predstavlja prvi korak ka aktiviranju člana 155 španskog Ustava, prema kojem Madrid ima pravo da preuzme kontrolu nad autonomnim regionom ukoliko taj region "ne ispunjava obaveze koje proističu iz Ustava i ostalih zakona, te ako deluje u suprotnosti sa interesima Španije".

Ovaj zahtev katalonskim liderima usledio je posle vanredne sednice španske vlade, ali za sada nije jasno u kojem roku Karles Pudždemon mora da se izjasni o sinoćnjim događajima u Barseloni, kada je katalonski prlament proglasio i odmah zatim suspendovao deklaraciju o nezavisnosti.

"Želimo da sve bude jasno i u skladu sa zakonom. Naredni koraci zavisiće od odgovora katalonskog parlamenta", napisao je Rahoj na Tviteru posle sednice vlade.

Rahoj je naveo da je odluka koju je danas donela španska vlada tiče se "sigurnosti za španski narod".

"Ako Pudždemon poštuje zakon, staviće tačku na period nelegalnosti i nesigurnosti. Tome se svi nadamo - okončanju trenutne situacije u Kataloniji", rekao je Rahoj na konferenciji za novinare.

Pudždemon je, poslanicima u katalonskom parlamentu, rekao da postoji hitna potreba da se smanji napetost, kao i da će Katalonci razmotriti mogućnost međunarodnog posredovanja u procesu rešavanja krize u Španiji.

Španska vlada je odmah saopštila da je "neprihvatljivo prećutno proglasiti nezavisnost, a onda je suspendovati na eksplicitan način".

Aktiviranjem člana 155 predviđa se da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja i prebaciti na centralnu vladu u Madridu.

Član 155 Ustava Španije koji ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države.

Taj član, koji je najekstremnija mera kojoj može da pribegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost.

U političkim krugovima taj član nazivaju i "nuklearna opcija", a bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija ga je nazvao "atomskom bombom".

Ta mera u Španiji nikada nije uvođena.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво