Počinje da radi Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je danas objavilo konkurs za zapošljavanje u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka.
Počinje da radi Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka
Foto: Pixabay
To je uslov za početak rada nezavisne laboratorije na koju se u Srbiji godinama čekalo i za čije je opremanje novac obezbeđen iz budžeta Evropske unije i Srbije, piše danas sajt Agrosmart.
 
Ta laboratorija, deo Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, u potpunosti je opremljena, a počeće da radi kada se okonča konkurs za zapošljavanje.
 
U Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu kvaliteta sirovog mleka opremljena su odeljenja za ispitivanje hemijskog sastava mleka, aflatoksina u mleku i hrani, kao i prisustvo bakterija i virusa u hrani.
 
Ministarstvo je objavilo konkurs za zapošljavanje četiri radnika.
 
Otvaranje Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta sirovog mleka značiće početak nezavisne kontrole polazne sirovine mlečne industrije na teritoriji cele zemlje, ali i privođenje kraju dugogodišnjeg uspostavljanja sistema nacionalnih referentnih laboratorija, piše Agrosmart.
 
Za sve laboratorije na teritoriji Srbije, čiji je osnivač Republika, od 2004. godine do danas iz budžeta Evropske unije je dato 15 miliona evra, od čega samo za opremanje i rekonstrukciju laboratorija u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije oko 7,8 miliona evra. Iz budžeta Srbije uloženo je 3,6 miliona evra.
 
Sistem nacionalne referentne laboratorije čine četiri jedinice: "banka biljnih gena" koja je funkciji i operativna je, laboratorija za fitosanitarnu kontrolu koja takođe radi, a očekuje se da će ove godine biti kompletirana, i oprema u okviru laboratorije za bezbednost hrane, a nakon prijema radnika, počeće da radi i laboratorija za mleko.
  • Tihi

    11.10.2017 18:37
    Onaj patrljak od ministra poljoprivrede ne da da pocne sa radom ista takva laboratorija koja vec postoji na poljopriv faxu u NS
  • predlog

    11.10.2017 18:01
    aflatokSNSin
    Neka zaposle Kneževića da degustira, pa ako mu ne bude ništa onda je mleko ispravno.
  • Ne pijem mleko

    11.10.2017 17:07
    Otkad ne pijem mleko osecam se milion puta zdravije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija