Mundijal u Rusiji: Čeka se još devet putnika

Messi je predvodio Argentinu do pobjede u Ekvadoru, koja je 'Gauchosima' bila neophodna za plasman na SP (AP)

Plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, koje će se održati od 14. juna do 15. jula sljedeće godine, osigurale su 23 od 32 reprezentacije.

Rusija je, kao država domaćin, osigurala direktan nastup, dok su ostale reprezentacije morale proći kvalifikacije.

Iz Afrike su put u Rusiju osigurali Nigerija i Egipat, iz Južne Amerike Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija, iz Azije Iran, Japan, Južna Koreja i Saudijska Arabija, iz zone CONCACAF (Sjeverna i Srednja Amerika i Karibi) Meksiko, Kostarika i Panama, te iz Evrope Njemačka, Engleska, Belgija, Španija, Poljska, Island, Srbija, Francuska i Portugal.

Posljednjih devet reprezentacija bit će poznato nakon dodatnih kvalifikacija u novembru.

Dodatne kvalifikacije

Iz Evrope će se nakon dodatnih kvalifikacija dobiti još četiri reprezentacije, a žrijeb parova održat će se 17. oktobra. Dodatne kvalifikacije osigurale su Hrvatska, Švicarska, Italija, Danska, Švedska, Sjeverna Irska, Grčka i Irska. Prve utakmice doigravanja igrat će se od 9. do 11. novembra, a revanši od 12. do 14. novembra.

Dodatne kvalifikacije igraju još Peru i Novi Zeland, te Australija i Honduras. Utakmice su na rasporedu od 6. do 14. novembra, a pobjednici idu na Mundijal u Rusiju.

Posljednje tri reprezentacije iz Afrike bit će poznate nakon posljednjeg kola kvalifikacija, koje se igra 10. i 11. novembra.

Izvor: Agencije