Tramp može da otvori drugi nuklearni front 1Foto: Fonet/AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je prošlog četvrtka slikajući se sa grupom visokih oficira zloslutno poručio kako su ovi dani možda „zatišje pred buru“.

Prethodno je Tramp poručio da će sa generalima razmotriti najvažnija vojna pitanja sa kojima je supersila suočena, uključujući Iran i Severnu Koreju.

Tramp je kritikovao Iran kazavši da toj državi ne bi trebalo da bude dozvoljeno da stekne nuklearno oružje. Povrh toga je ponovo oštro upozorio severnokorejskog vođu Kim DŽong Una da SAD „ne mogu da dozvole da ta diktatura preti našem narodu ili saveznicima nemerljivim ljudskim gubicima“ pa se zarekao „da ćemo učiniti ono što moramo kako bi sprečili da se to dogodi, ukoliko bude bilo potrebno“.

Tramp do 16. oktobra treba da se izjasni da li se Iran pridržava međunarodnog sporazuma o ograničavanju nuklearnog programa Islamske Republike. Okružen generalima predsednik, žestok kritičar Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA), dogovorenog za mandata njegovog prethodnika Baraka Obame, kazao je da Teheran ne deluje u skladu sa „duhom sporazuma.“ U Teheranu, ali i drugde vlada uverenje da Tramp, podržan od niza kongresmena iz Republikanske stranke, ali i na podsticanje iz Izraela i Saudijske Arabije, arhineprijatelja Irana, očajnički pokušava da nađe razloge za poništenje JCPOA ili njegovo preformulisanje.

Iran je u leto 2015. zaključio JCPOA sa pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – SAD, Kinom, Rusijom, Velikom Britanijom i Francuskom, kao i Nemačkom (5+1). Prema sporazumu, ograničavaju se nuklearne aktivnosti Irana u zamenu za ukidanje svih sankcija vezanih za nuklearnu energiju. Iran je uklonio 97 odsto svojih rezervi uranijuma; uništio je jezgro nuklearnog reaktora Arak i tako blokirao dobijanje plutonijuma koji bi se eventualno koristio za proizvodnju oružja; uklonio je dve trećine centrifuga i zaustavio sva obogaćivanja uranijuma u podzemnoj lokaciji Fordo.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je od stupanja na snagu JCPOA u januaru 2016, posle više od 100 kontrola na različitim mestima u Iranu, osam puta potvrdila da se tamošnje vlasti pridržavaju sporazuma. Koliko u ponedeljak je to na međunarodnom skupu u Rimu potvrdio generalni direktor IAEA, japanski diplomata Jukija Amano.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je poručio da će Islamska Republika odgovoriti na „odgovarajući način“ na svaki stav koji Tramp bude zauzeo prema dokumentu koji se u Teheranu smatra istorijskim. Ministar Zarif je, takođe, kazao da će Iran u regionu nastaviti sa dosadašnjom politikom, „bez obzira na neodgovornost drugih“.

Zarif je aludirao na informacije da će Tramp najaviti nove kaznene mere protiv Irana, uključujući mogućnost da označi Korpus Islamske revolucionarne garde (IRGC) kao terorističku organizaciju. „Armija Čuvara Islamske revolucije“ je ogranak oružanih snaga Irana, ali zbog ideološkog porekla ima znatno veću ulogu u gotovo svakom delu društva te zemlje, kao i dobrovoljce u ratovima u Iraku i Siriji.

Glavnokomandujući IRGC, general major Mohamad Ali Đafari, poručio je da će u slučaju nametanja sankcija Iran tretirati američke trupe kao i teroriste Islamske države (Daeš). SAD će „morati da pomere svoje baze u regionu van radijusa iranskih raketa od 2.000 kilometara“, rekao je Džaferi.

Smatra se da bi Trampova odluka o IRGC mogla dodatno da pojača zategnutost na Bliskom istoku. Otuda iz mnogih delova međunarodne zajednice pozivi Trampu da pokaže uzdržanost i odgovornost u bavljenju Iranom i Severnom Korejom.

Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost, pozvala je na uvažavanje međunarodne saradnje, a ne njenu razgradnju. Mogerini je, obraćajući se posredstvom video-linka istoj konferenciji na kojoj je učestvovao Amato, kazala da, „suočeni sa sve većom pretnjom iz Severne Koreje, ne možemo dopustiti sebi otvaranje novog fronta“.

Zigmar Gabrijel, ministar spoljnih poslova Nemačke, upozorio je da bi američko odricanje od dokumenta odbilo Severnu Koreju od bilo kakvog dogovora o obustavljanju vlastitog nuklearnog programa. Nemačka „ne želi da taj dokument (JCPOA) bude narušen“, rekao je Gabrijel pa optužio Trampovu administraciju da „zamenjuje vladavinu prava pravom najjačeg“.

Severna Koreja je još u vreme potpisivanja JCPOA kazala da nju ne interesuje takva vrsta dogovora o njenom nuklearnom programu. Najnovije je da je vrhovni vođa Kim poručio da je severnokorejsko nuklearno oružje „moćno sredstvo odvraćanja koje snažno garantuje mir i bezbednost na Korejskom poluostrvu i u Severoistočnoj Aziji“.

Predsedniku Trampu je poruka poslata i odabirom ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir. Nobelov komitet je propustio priliku da proslavi JCPOA, već je nagradio globalnu organizaciju Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN).

Zarif i Mogerini, možda i bivši američki državni sekretar Džon Keri, glavni pregaoci JCPOA, ostali su bez Nobela kako Tramp ne bi bio dodatno isprovociran. No sa ICAN je poslata fina, indirektna, ali snažna poruka o zabrinutosti čovečanstva zbog ubrzanja trke u nuklearnom naoružavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari