Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
Godišnja skupština MMF od 11. do 17. oktobra u Vašingtonu, našu delegaciju predvodi guvernerka

Godišnja skupština MMF od 11. do 17. oktobra u Vašingtonu, našu delegaciju predvodi guvernerka

Delegacija Republike Srbije učestvuje na Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koja se održava u periodu od 11. do 17. oktobra u Vašingtonu. Očekuje se da će biti reči o merama koje Srbija sprovodi a u okviru tekuće stendbaj aranžmana sa MMF, kao i projektima koje imamo sa Svetskom bankom.

tabakovic foto oliver bunic (2) Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
tabakovic foto oliver bunic (2)
Godišnja skupština trajaće od 11. do 17. oktobra u Vašingtonu
Foto: ATV / screenshot
Godišnja skupština trajaće od 11. do 17. oktobra u Vašingtonu

Delegaciju predvodi dr Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner naše zemlje u Međunarodnom monetarnom fondu a čine je predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija.

Tokom Godišnje skupštine MMF-a i Svetske banke biće održano zasedanje savetodavnih tela ovih institucija, Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj. Na ovim sastancima biće razmatrane aktuelne teme koje se odnose na izglede za svetsku ekonomiju i razvoj na finansijskim tržištima, program globalne politike u vezi sa

postizanjem ravnomernijeg rasta u svetu i veće otpornosti svetske privrede, kao obezbeđenje podrške inkluzivnom i održivom rastu zemalja članica, kao i teme koje se odnose na reviziju kvota Međunarodnog monetarnog fonda, odnosno akcijskog kapitala Grupacije Svetske banke.

Delegaciju predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner NBS
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Delegaciju predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner NBS

Razgovori i o sprovođenju mera

Tokom Godišnje skupštine, biće obeleženo 25 godina uspešnog rada konstituence Švajcarske, preko koje Republika Srbija učestvuje u radu organa upravljanja i savetodavnih tela Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke. Saradnja sa konstituencom uspešna je i konstruktivna, a pored Švajcarske i naše zemlje, članice su i Poljska, Kazahstan, Azerbejdžan, Kirgizija, Tadžikistan i Turkmenistan, a u Svetskoj banci i Uzbekistan.

- Delegacija Republike Srbije obaviće razgovore sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o najnovijim makroekonomskim i fiskalnim kretanjima. Posebna pažnja biće posvećena sprovođenju mera dogovorenih u okviru tekućeg stendbaj aranžmana sa ovom institucijom, koji ističe februara 2018. godine. Sa predstavnicima Svetske banke razgovaraće se o realizaciji odobrenih projekata u okviru programa za Republiku Srbiju - Strateški okvir za partnerstvo za period od 2016. do 2020. godine, kao i o budućim projektima sa ovom institucijom - kaže se u sopštenju Narodne banke Srbije.

Planirano je učešće predstavnika Republike Srbije na važnim konferencijama kao i niz bilateralnih susreta sa rukovodstvom vodećih finansijskih institucija i korporacija, investitorima i predstavnicima globalnih poslovnih banaka.

(Danijela Nišavić)