Izrežirana anketa 1

Da na medijskoj sceni mnogo toga škripi i ne funkcioniše, davno je poznato. I mislili smo da nas ništa više ne može iznenaditi, ali kao i uvek, bujna mašta pojedinih novinara i vlasnika medijskih kuća uvek može da ponudi nešto novo.

Tako smo svedoci da se proteklih dana na televizijama Pink i Studio B besomučno vrteo prilog mlađanog Lava Pajkića, u kojem prolaznicima postavlja pitanja poput „Šta mislite o tome što Vučić ucenjuje Nadeždu Petrović i Uroša Predića da mu urade portret?“. Mnogo toga je sporno u takozvanoj anketi. Prvo, Pajkić se predstavljao kao član ekipe Njuz neta i time ljude dovodio u zabludu. Mislili su da je anketa šaljivog karaktera, pa su u tom maniru i odgovarali. Drugo, mnogi nisu naseli prepoznavši mlađanog Pajkića, pa su i pre emitovanja priloga na režimskim televizijama obavestili njuzovce šta se u njihovo ime sprema. Tačni odgovori iz šaljive ankete su izbrisani. Treće, njeni delovi nisu snimani na protestu opozicije u petak, kako su najavljivali na Pinkovom Nacionalnom dnevniku, već prošle godine ko zna gde, te Beograđani koji su davali netačne odgovore sigurno nisu bili na mitingu Pokreta slobodnih građana. Četvrto, prilozi su nevešto izmontirani, kako bi se pristalice opozicije predstavili kao „glupe neznalice“ nad čijom inteligencijom će Nebojša Stefanović i Goran Vesić likovati pred istim tim kamerama TV Pink. Zaboravili su kako su se pristalice njihove stranke pre nekoliko godina na mitinge SNS kretale pokretnim stepenicama.

Peto, nacionalna frekvencija je po ko zna koji put zloupotrebljena u svrhu popularizovanja vladajuće stranke i omalovažavanja njenih protivnika. Postavlja se pitanje da li će Regulatorno telo za elektronske medije (REM) reagovati u ovom slučaju grubog kršenja zakona? Po najmanje pet osnova koje smo nabrojali. Ne bismo da prejudiciramo, ali čini nam se da odgovor unapred znamo – neće. Jer nije ni u stotinama sličnih slučajeva, posebno kada je u pitanju televizija kojoj se sve može i gde sve prolazi. Poput otvorenih pisama njenog vlasnika koji se najgrubljim uvredama obraća onima koji mu se na bilo koji način zamere. Ili se, daleko bilo, zamere Aleksandru Vučiću i njegovim bliskim saradnicima. Ćutao je REM toliko puta, pa verujemo da će i sada. Da li je pravda na medijskoj sceni Srbije dostižna, ne znamo. Selektivna sigurno jeste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari