Zmijama prija Miholjkso leto

I smuk hteo da gradi most

Zbog radova na auto-putu i neke druge životinje često zalutaju u dvorištima kuća

Na mostu preko Vrle, koji se gradi na Koridoru 10  kroz u Vladičin Han,  juče je  uhvaćen stepski smuk, dug skoro dva metra.

Radnicima  španskog preduzeća  „Аzvi Rubau“  u pomoć je  pritekao Vladica Stanković, predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ u tom mestu, na nekih sedamdesetak metara visine.

On je smuka uhvatio i kao uvek, vratio ga u prirodu  a grupi radnika omogućio da nastave sa poslom

Kada je opasnost prošla i kada su saznali da se radi o bezopasnoj vrsti, mnogi su se rado slikali sa Vladičinim „ulovom“.

I  smuk je hteo sa radnicima da gradi most“, kaže u šali Vladica, dodajući da je stepski smuk zaštićena vrsta zmije i da je bezopasan, ali da  ovaj primerak od gotovo dva metra, verovatno izaziva strah kod ljudi koji ne poznaju gmizavce.

Zbog tropskih temperatura ove godine, imao je pune ruke posla. Različite vrste zmija pa i otrovnice, među kojima se nađe čak i poskok, on je izvlačio iz najrazličitijih mesta: kuća, dvorišta, bazena, fabrika…

Svaki primerak vraćen je u prirodu, jer su gmizavci čistači naše životne sredine koji sprečavaju da se glodari prenamnože. Zbog toga molim ljude da ih nikako ne ubijaju, već da potraže pomoć našeg udruženja“, apeluje.

Miholjsko leto očigledno ne prija samo nama. Međutim, ne samo sunce već i radovi na Koridoru 10 verovatno su izmamili ovog gmizavca na otvoreno, što baš nije uobičajeno za ovo doba godine. Uopšte, od kada su počeli radovi na izgradnji auto-puta, nije samo ta vrsta životinja često viđana u gradskoj sredini,  već i neke druge. U delu naselja Duge njive,  u blizini šumarka koji je delom posečen zbog izgradnje petlje i puta za isključenje sa Koridora 10, ježevi su bili česti noćni posetioci u dvorištima obližnjih kuća, verovatno tražeći neki skriveni  i bezbedan kutak.

Ljiljana Pavlović

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krajincaninov rogjeni brat
11.10.2017. 13:47

Taj smuk oće da se zakači na vime od moje krave i da sišće nepasterizovano mleko. U pidrum imam više od deset lešova preparirani smukovi koje sam nafatao pre donošenja kotroverznog zakona. Više od pola gi je potepala s matiku moja žena koju sam oženio kad je imala šesnaest godine.

Neša
13.10.2017. 14:05

Ha ha ha, ne da si „skinuo“ krajinca, kralj si humora

Rade
13.10.2017. 15:03
Odgovor za  Neša

Domaćinski akcenat na malu nevestu ?