Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Najnoviji naučni eksperiment nad penisima delfina će vas ZGROZITI

Najnoviji naučni eksperiment nad penisima delfina će vas ZGROZITI

Naučnik Dara Orbak, sa Univerziteta Delhuzi u Kanadi, nastoji da razume reprodukciju životinja poput delfina, foka i morske prasadi, piše “Njuzvik”.

kljunasti delfin, delfini Foto: Profimedia
kljunasti delfin, delfini
Kljunasti delfini
Foto: Profimedia
Kljunasti delfini

S obzirom na to da se njihov život odvija uglavnom u dubokom moru, Orbakova je otkrila način da ih privuče sebi, kako bi posmatrala njihovo parenje. Orbak je bila inspirisana studijama na insektima i gušterima, koje istraživači puštaju da se pare, a potom ih polivaju tečnim azotom kako bi zamrzli na trenutak njih i njihove aktivne genitalije.

Orbakova smatra da je ovo uzbudljiva tehnika, ali neprimenljiva na bilo šta veće od insekta.

Veoma su retki snimci poput priloženog na kojima se može videti pokušaj parenja morskog praseta iznad površine, ističe “Njuzvik”.

Orbakova je počela istraživanje tražeći od drugih naučnika leševe nedavno preminulih morskih prasadi, delfina i foka. Reproduktivni organi svake životinje su isečeni, zamrznuti i poslati Orbakovoj i njenim kolegama.

Naučni tim je želeo da sazna kako se njihovi penisi i vagine uklapaju zajedno. Orbakova je uzela gipsane odlive vagina, dok je njen tim naduvao penise mrtvih životinja, kako bi oponašali njihovo seksualno ponašanje, što nije bio lak posao.

Orbakova ističe da se njihovi penisi “veoma razlikuju” od ljudi i drugih sisara.

Penisi delfina, foka i morkse prasadi puni su čvrstog elastinskog tkiva, pa su veoma otporni na savijanje – kaže naučnica.

Istraživački tim morao je da upumpa slanu vodu u penise, dodajući azot pod pritiskom. Potom su počeli da uče kako se anatomije vrsta uklapaju zajedno, što je podrazumevalo fizičko spajanje, skeniranje, pravljenje 3D modela interakcije, piše “Njuzvik”.

Morsko prase
Foto: Profimedia
Morsko prase

Orbakova kaže da su bili zapanjeni što je spoj bio “knap”.

Gledali smo suštinski u dve identične strukture. Ovo je najbolji primer koevolucije – rekla je ona.

Naučnici su videli dve različite vrste ovog fenomena – penis i vagina su se menjali kao bi se uskladili.

Obični delfini i foke imaju prilično jednostavne polne organe, ali morska prasad i kljunasti delfini penisi imaju savijen vrh, a vagine imaju završetke koji zarobljavaju penise ako su ušli pod tačno određenim uglom.

Ženke mogu da kontrolišu začeće samo malim pomeranjem tela – istakla je Orbakova.

Biolog i predsednica Društva za očuvanje morske prasadi u Kanadi Ana Hol, kaže da mužjaci ove životinje imaju “mega testise”, koji čine 1/12 ukupne težine njihovog tela. Zbog toga su ih neki naučnici u starijim studijama nazivali promiskuitetnima, navodi “Njuzvik”.

Foka
Foto: Profimedia
Foka

Holova smatra da boljim razumevanjem reprodukcije vrsta poput morske prasadi, gde je bukvalno sve teško za proučavanje, možemo popuniti nedostajuće deliće slagalice o njihovim životima i pretnjama sa kojima se suočavaju.

Sve što se tiče reprodukcije, važno je za očuvanje vrste – ističe ona.

Orbakova već ide u tom pravcu. Ona želi da uporedi ove životinje sa njihovim bliskim rođacima, uključujući nilskog konja i – iznenađujuće – ovce, svinje i krave.

Gipsani odlivi načinjeni za njen projekt mogli bi naći svrhu u očuvanju vrsta.