Brnabić u Briselu: EU računa na nas

G. Čvorović

11. 10. 2017. u 15:10

Premijerka Ana Brnabić danas razgovarala sa najvišim zvaničnicima Evropske unije. Konsenzus da se nova poglavlja otvore do kraja 2017.

Брнабић у Бриселу: ЕУ рачуна на нас

Naša delegacija dobila pohvale za sprovedene reforme

BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA

NAPORI Srbije su u potpunosti prepoznati. Na Srbiju se gleda kao na iskrenog i odgovornog partnera u evropskim integracijama. Kandidat smo na koga se ozbiljno računa za novi talas proširenja!

To je danas, posle dvodnevne posete Briselu, tokom koje je razgovarala s najvišim evropskim predstavnicima, istakla predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

- Iz Brisela nosim nekoliko važnih i pozitivnih poruka. Imamo konsenzus oko toga da će se nova poglavlja otvoriti do kraja godine. Dogovorili smo se o poseti predsednika EP Antonija Tajanija Srbiji početkom 2018, kao i o poseti predsednika EK Žan-Kloda Junkera sledećeg proleća - rekla je Brnabićeva posle razgovora sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini i predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom.

Premijerka je istakla da je to signal za Vladu, ali i sve građane, da Srbija ide ka EU i da imamo punu i jaku podršku EU u onome što radimo. Ona je ponovila privrženost Srbije evropskim integracijama i regionalnoj stabilnosti i saradnji:

Federika Mogerini je pohvalila posvećenost Srbije saradnji u regionu, prevazilaženju duhova prošlosti i stvaranju evropskog načina života sa susedima. Ona je istakla da su ekonomski rezultati Srbije poslednjih godina izuzetni:

- Vaša uloga u regionu je cenjena. Sigurni smo da će posvećenost vaše vlade evropskim integracijama dovesti do pozitivnih rezultata. Zadovoljni smo i dijalogom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Žan-Klod Junker je naveo da je Srbija među vodećim kandidatima za pridruživanje EU. On i Brnabićeva su se složili o potrebi da Srbija sprovodi reformi, posebno u vezi s vladavinom prava. Junker je podstakao Srbiju da nastavi da igra konstruktivnu ulogu.

Predsednik EP Antonije Tajani najavio je da će, kad bude dolazio u Srbiju, povesti i delegaciju investitora, da bi se ojačale ekonomske veze između EU i naše zemlje. On je poručio da je Srbija ozbiljan partner EU i kad je reč o prevazilaženju migrantske krize, zahvalivši na uloženim naporima.

Brnabićeva je poručila da je Srbija dosad mnogo uradila, zahvaljujući naporima prethodne vlade i tadašnjeg premijera Vučića, na ekonomskim reformama i budžetskoj stabilnosti, kao da je i dosta urađeno i u reformi javne administracije, a da će sada akcenat biti stavljen na reformu pravosuđa i vladavinu prava.

MOGERINIJEVA: REZULTAT DIJALOGA U 2018.

MOGERINIJEVA je istakla da do kraja sledeće godine očekuje rezultat u dijalogu između Beograda i Prištine:

- Očekujem da nova faza dijaloga ima punu brzinu do kraja godine. Mislim da će do rezultata doći i ranije. Obe strane su odlučne u tome - rekla je Mogerinijeva.

Ona je podsetila da su se u okviru nove faze predsednik Vučić i Tači sreli nekoliko puta, ali nije želela da otkrije šta ta nova faza tačno predstavlja. Mogerinijeva je kao vrlo korisnu ocenila ideju o unutrašnjem dijalogu u Srbiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

N:N

11.10.2017. 20:51

Tako je samo napred prema pravim vrednostima velikoj kulturi.Ovi sto ne zele da idu napred i kriticari su zapada i stalno pritiskaju "ne dopada mi se", ako im je u Srbiji mala plata neka lepo odu na privremeni rad u Tursku,Jermeniju Tadziskan...Tamo su standardi i kultura na njihovom nivou,

O cemu ti pricas?

11.10.2017. 21:20

Ma kakva nova poglavlja, sprovedite vi prvo sve do sada dogovoreno, pre svega zavrsite bar Zajednicu srpskih opstina i ne zapetljavajte se vise. Ostavite ovima sto ce posle vas doci cistu situaciju, a ne obaveze u tajno potpisanim dokumentima. Mislite na skori odlazak.

Трајко Призренац

11.10.2017. 23:42

@O cemu ti pricas? - Не треба да нам "завршавају" ту заједницу братских општина из које бисмо морали да се селимо кроз неких 5 или 10 година. Нека они нама врате Косово и Метохију!

Svetlana

11.10.2017. 22:10

Htela je da kaze ocigledno Brisel racuna na nas da priznamo u buducnosti nezavistan Sandzak i Vojvodinu, da uvedemo jos 3 gej parade, da isporucimo sve Srbe u Hag kako bi napredovali u otvaranju ''poglavlja''?

zaliv.net

11.10.2017. 22:47

A da li narod u Srbiji ima pravo glasa o ulasku u EU? Referendum, to vam EU ne dozvoljava da omogucite narodu ovde? Kad jedan narod neko tretira kao ovce to uvek zavrsi GADNO

Гоца СЗ

11.10.2017. 23:29

А ви, не рачунате на нас и нашу реакцију? А сигурна сам да имате (необјављена) истраживања српског јавног мњења о Европској унији и унијаћењу Србије!

Снежана

11.10.2017. 23:34

Ако ЕУ рачуна на вас, слободно се спакујте, па ти - правац Амстердам, а остали - правац Брисел, Париз, Берлин... Сигурна сам да нећемо да жалимо за вама!

Косовка

11.10.2017. 23:53

Зар она не примећује да је и Вучић увидео своју грешку кад је укинуо државне органе и институције Србије на КиМ, кад је Србе натерао да изађу на албанске изборе и учествују у "републичким" институцијама нелегалне државе и кад је поверовао лажима лицемерне ЕУ и лукавих "добрих суседа"? И да сада покушава да се некако искобеља из смртоносног загрљаја Запада.

Душан Павловић

12.10.2017. 12:02

Сетим се песме Ђ.Балашевића "Рачунајте на нас"