Tači traži državljanstvo Albanije za žitelje Kosova, Meta ga odbio

Tanjug

11. 10. 2017. u 15:31

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači zatražio je od albanskog predsednika Iljira Mete da Albanija omogući žiteljima Kosmeta dobijanje državljanstva te zemlje

Тачи тражи држављанство Албаније за житеље Косова, Мета га одбио
Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači zatražio je danas od predsednika Albanije Iljira Mete, koji boravi u poseti Prištini, da građanima Kosmeta omogući dobijanje albanskog državljanstva kako bi, kako je rekao, izbegli izolaciju Evropske unije, ali mu je albanski zvaničnik odgovorio da to nije rešenje.

Tači, koji ovih dana često kritikuje međunarodnu zajednicu zbog neispunjenih obećanja datih Prištini, kaže da je Evropska unija izolovala građane Kosova tako što im uskraćuje pravo na viznu liberalizaciju.

Izrazivši zabrinutost zbog izolacije na kojoj, kako je rekao, EU istrajava prema Kosovu, Tači je rekao da bi mnogi građani Kosova putovali u evropske zemlje, ali da im to nije omogućeno.

PROČITAJTE JOŠ: Tači napao Zapad da je izdao Kosovo, britanski ambasador napustio salu

Zato je on pozvao Tiranu da omogući građanima Kosova da dobiju državljanstvo Albanije kako bi, kako je rekao, ostvarili pravo na pasoš i slobodu kretanja.

"Zabrinut sam zbog ove izolacije, što je bez presedana u evroatlanskoj porodici", rekao je Tači, preneli su prištinski mediji.

Meta je, međutim, rekao da davanje albanskog državljanstvo građanima Kosova nije rešenje i da je to teško jer postoji određena procedura.

PROČITAJTE JOŠ: ZAPAD ODGOVORIO TAČIJU: Nismo izdali Kosovo, za neuspeh si odgovoran ti

Predsednik Albanije, naime, smatra da bi trebalo okončati blokadu vizne liberalizacije za Kosovo od EU, te da je, kako je rekao, nepravedno uslovljavati to sa ratifikacijom sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

nenad

11.10.2017. 15:50

Prava stvar. Pa kad se Srbija vrati na Kosovo i Metohiju da ih sve pošalje u njihovu državu Albaniju!

mali

11.10.2017. 17:05

@nenad - A kad mislis da cete nam opet doci u Kosovo?da bar vas docekujemo kako vas dolikuje ruzama....

Boki

11.10.2017. 18:56

@nenad - I dalje smo na njemu. Skokni do Mitrovice I vidjeces ogroman spomenik Caru lazaru I onda otidji na Sam jug I goru I strpce pa ces nas vidjeti I tamo...

BaneRU

11.10.2017. 15:54

Ne brini i ne ljuti se Tači! Sad će Vučko da te pozove na miting u Preševu da vičete zajedno Živelo Nezavisno Kosovo- Živela Srbija! Erdogan mu je sada bitniji zbog para kako bi mu napunio budžet pred izbore, ti si u drugom planu za sada, ali samo strpljenja. Ispunjava on obećano po planu! :D :D :D

Avram

11.10.2017. 15:58

Covek se izgubio,ne zna gde udara,vidi da mu tlo izmice ispod nogu,i da ce zbog svojih zlodela i propalih projekata u kojima je glave izgubilo desetine hiljada ljudi i za sta mora da odgovara da na kraju sve da dodje na svoje a on da zavrsi na teskoj robiji.Pa naveo je ljude da se bore za svoju neku tamo drzavu a sada im nudi drzavljanstvo trece ! Pa da li ovi arnauti znaju da citaju! Treba da se zna da vi niste albanci vec arnauti,znaci Srbi koji su uzeli islam,znaci nasi.

stevan

11.10.2017. 19:01

A hvalili ste se sa Kosovskim pasosem s njim ne mogu nigde u Evropu pa sad traze drzavljanstvo

ZG

14.10.2017. 22:49

@stevan - Ne tako davno i srpski pasoš je bio običan komad kartona sa slikom kao sad kosovski!

MilicaMilica

11.10.2017. 22:22

Sta ce Srbima albansko drzavljanstvo???I sta ce Taci na Kosovu kad on pripada Albaniji a Kosovo Srbiji!!!

Само питам

12.10.2017. 12:38

@pravda - А оснивачи опет да буду земље Запада?

Да ти кажем

11.10.2017. 23:10

Кад почне (кад схватимо да су "за мир и добросуседске односе" једино успешне методе оне које сте применили ви 1999. и 2004. и Хрвати 1995) и кад вас вратимо тамо одакле су вас Турци доводили... Добићете и избеглички азил и албанско држављанство (као Срби са КиМ и РСК у Србији)!

VASKE

12.10.2017. 07:54

Takva vam je situacija, kad TERORISTU presvucete u političara a on misli da sve zna. Što se tiče ovog suda za zločine OVK, to je farsa kao i Hag, ali polako, svi će pred lice pravde Hašim Tači, Ramus Haradinaj i ostali, samo polako.

MIsrpski

12.10.2017. 09:55

šta će vam albanski pasoš kad pristupite Evropskoj uniji dobićete evropski pasoš