Дан Галерије Матице српске у Будимпешти и Новом Саду

Галерија Матице српске низом програма током ове године обележава 170 година трајања које је започето 1.јуна представљањем обновљене фасаде и реконструкцијом зграде на Тргу галерије и настављено богатом изложбеном и програмском делатношћу.
Galerija MAtice srpske Foto: Dnevnik.rs/J. Ivanović
Фото: Галерија МАтице српске Фото: Дневник.рс/Ј. Ивановић

Централне свечаности обележавања овог јубилеја одржаће се у суботу 14. октобра у Будимпешти и у среду ,18. октобра у Новом Саду када се прославља и Дан Галерије.

Свечаност коју Матичина галерија приређује у сарадњи Српском православном епархијом будимском одржаће се у Свечаној сали Текелијанума у којој је управо 14. октобра 1847. на седици Управног одбора Матице српске донета одлука да се оснује Српска народна збирка или Музеум у коме би се прикупљали сви они предмети значајни за историју српског народа. После тога, 1864. Матица српска је пресељена из Пеште у Нови Сад, 1933. Музеј је први пут отворен за јавност, 1947. у промењеним друштвеним околностима Матица је одлучила да задржи само најзначајнију колекцију уметничких дела, а да остале збрике уступи новооснованом Војвођанском музеју и тада је добила назив Галерија Матице српске, а 1958. пресељена је у садашњу зграду.

По речима управнице др Тијане Палковљевић Бугарски Галерија негује континуитет тих идеја зачетих 1847. у Будимпешти што показује и изложба са којом обележава овај јубилеј “Арсеније Теодоровић и иконостас Српске цркве у Будиму”. У питању је петогодишњи пројекат, који су заједнички реализовали Галерија Матице српске, Музеј епархије Будимске и Покрајински завод за заштиту споменика културе, на конзервацији и рестаурацији иконостаса Арсенија Теодоровића за српску цркву у Будиму која је страдала у бомбардовању Будимпеште 1945, срушена је 1949, а иконостас је тада распарчан и иконе раздвојене и похрањене на различитим местима. Након обимног пројекта конзервације и рестаурације, који је трајао од 2013. до 2017. ове године ће први пут бити представљен као целина.

“На овај начин желимо да покажемо да исте идеје негујемо и данас као и пештански Срби који су основали Матичину галерију 1847, да се културни идентитет једног народа пре свега гради прикупљањем, прочувањем и презентацијом културног наслеђа као и подстицањем савременог уметничког стваралаштва, што је и данас наш основни циљ”,  указује управница ГМС.

Thumbnail

На свечаности у Текелијануму говориће владика будимски Лукијан, председник Покрајинске владе Игор Мировић, државни секретар при Министарству за људске ресурсе одговоран за верске и националне заједнице и везе са цивилним друштвом Миклош Шолтес, представник српске заједнице у Мађарском парламенту Љубомир Алексов и Управница ГМС др Тијана Палковљевић Бугарски.

За визуелни идентитет ове свечаности одабрана је алегоријска композиција, Деметра приводи ученика Атини Палади, са фасаде старе зграде Текелијанума, редизајнирана и примењена на Плакетама израђеним поводом јубилеја, а које ће у суботу бити уручене свима онима који су помогли Галерији Матице српске у дугогодишњем раду на заштити културног наслеђа у Мађарској.

Део прославе јубилеја чини и изложба дигиталних принтова на платну Српска уметност у десет слика са ремек делима српске уметности у периоду од 18. до 20. века који ће бити поклоњени Текелијануму које је и данас како је то замислио велики добротвор Сава Текелија место образовања младих Срба.

Н.Попов
 

Изложба Арсенија Теодоровића поводом Дана ГМС

Галерија Матице српске у среду, 18. октобра обележава свој Дан Свечаном седницом и изложбом посвећеном једном од најзначајнијих српских сликара на прелазу 18. на 19. век Арсенију Теодоровића и његовом последњем иконстасу које чине 73 иконе из некадашње Српске цркве у Будиму срушене 1949. након што је оштећена у бомбардовању у Другом светском рату. Сачуване су све иконе са иконостаса, 68 и пет које су биле у цркви, а нажалост велики део дубореза није. Све оне су прошле обимну конзервацију и рестаурацију, а на челу великог тима стручњака била је др Даниела Королија Црквењаков, помоћник управника ГМС. После изложбе у згради Галерије МС која ће трајати до јула наредне године, она ће гостовати у Историјском музеју Будмипеште и, коначно, постати део поставке новог Музеја Епархије будимске у Сентандреји у згради некадашње Препарандије који треба да се заврши до краја  2018. или 2019.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести