Hiljadu i po devojčica u Srbiji zatrudni pre 18. godine 1Foto: M.M.

Dečiji brakovi u Srbiji su i dalje zastupljeni, najviše među romskom populacijom gde blizu 60 odsto devojčica stupa u brak pre navršenih 18 godina, dok jedna od pet to učini pre 15. godine, govore podaci iz UNICEF-ovog istraživanja sprovedenog u našoj zemlji.

Na skupu povodom Međunarodnog dana devojčica koji je organizovan u saradnji UNICEF-a i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, velika pažnja posvećena je dečijim brakovima koji prema mišljenju svih učesnika predstavljaju ozbiljnu povredu ljudskih prava. Kao glavni faktori koji utiču na prerano stupanje u bračnu zajednicu navode se siromaštvo, nizak stepen obrazovanja i pritisak sredine.

Doktorka Branka Drašković, posebna savetnica za rodnu ravnopravnost, smatra da posledice dečijih brakova veći trag ostavljaju na devojčice nego na dečake.

– Posledice dečijih brakova su da su devojčice obeshrabljene, zavise od muževa, lišene su prava na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i samostalnost i izložene su različitim vrstama nasilja, kaže Drašković.

Istraživanje koje je sproveo Institut Batut pokazuje da oko 1.500 devojčica zvanično, a 16.000 nezvanično zatrudni svake godine u Srbiji. U Evropi na 1.000 devojčica rodi njih 75, dok u našoj zemlji čak 180, podaci su Svetske banke. Njihovo reproduktivno zdravlje je u velikoj meri ugroženo, jer se maloletničkim trudnoćama ne posvećuje dovoljna pažnja pa je samim tim smrtnost na porođaju veoma visoka.

Istraživanje koje je od marta do septembra sproveo Etnografski institut SANU u pet gradova u Srbiji na 70 osoba straijih od 18 godina koji su se susreli sa pojavom maloletničkih brakova došlo je do informacije da je najmlađa devojčica u Srbiji koja je prevremeno stupila u brak imala je samo 11 godina, dok je sa 11 i po postala majka

Slavica Vasić iz Romke ženske mreže Bibija rekla je da kada devojčice upišu osnovnu školu oko 70 odsto njih dođe do osmog razreda, dok samo 0,4 odsto upiše fakultet. Ona takođe ističe da u rešavanju ovog problema treba da se uključe sve državne institucije i nevladine organizacije, a posebno romski lideri koji do danas nisu pokazali interesovanje.

Podaci pokazuju da ukoliko se ništa ne preduzme 15 miliona devojčica će u svetu do kraja ove godine nevoljno stupiti u brak.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wfbi3CxE3Lw]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari