');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

Veče flamenko džeza u Domu omladine

Havijer Kolina, Hozemi Karmone i Hoze Ruiz Bandolero nastupiće 24. oktobra u Domu omladine Beograda i kroz svojevrsno veče flamenko džez vizija najaviti 33. Beogradski džez festival, koji se održava od 26. do 30. oktobra.

PORTADA Foto: Anya Batels-Suermondt / Promo
PORTADA
Foto: Anya Batels-Suermondt / Promo

Susret Hozemija Karmone i Havijera Koline u projektu "De Cerca" obeležava savršenstvo saradnje dvojice majstora muzike, energični i dubok dijalog koji pojačava prisustvo Bandolera na udaraljkama, ističu iz DOB-a.

Na repertoaru će biti popularne kompozicije i Karmoneove numere, u kojima je efektno uspostavljena mešavina različitih žanrova - džeza, flamenka i druge latinoameričke muzike.

Hozemi Karmona, rodjen u Madridu 1971. godine, smatra se jednom od najvažnijih figura španske muzike novijeg doba.

Virtuoz na flamenko gitari, kompozitor i producent sa scene "novog flamenka", stvaralac duboko ukorenjen u tradiciji - njegov otac, Pepe Habičuela, jedan je od najpoznatijih flamenko gitarista, dok je porodica Karmona jedna od najvažnijih dinastija ovog muzičkog pravca.

- Umetnik koji je u stanju da promeni pogled na gitaru 21. veka - rekao je o njemu svojevremeno Pako de Lusija.

Havier Kolina jedan je od najistaknutijih savremenih španskih muzičara, sjajni kontrabasista koji je nastupao sa legendama džeza, od Dizi Gilespija i Džordža Bensona do najvećih imena flamenka i latino džeza.

Rođen u Pamploni 1960. godine, ovaj pijanista i kontrabasista postao je poznat početkom devedesetih po svojim projektima u kojima uglavnom kombinuje džez i flamenko.

Hoze Ruiz Bandolero istaknuti je španski perkusionista. Rodjen je u Madridu 1976. godine, a svoju karijeru je počeo prateći flamenko igrače kao što su Žoakin Kortes, Antonio Kanales, El Grilo i Merče Esmeralda.

Radio je sa najboljim flamenko umetnicima i džez muzičarima, ali mu je posebno važna saradnja sa perkusionističkom postavom "Ećegaray".

Prema mišljenju Hozemija Karmone, tradicionalne verzije ili fuzije flamenka sa drugim muzičkim oblicima samo su drugačije forme doživljavanja flamenka.

- Fasciniran sam klasičnim flamenkom, koji uvek dolazi iz srca - ne koristim reč 'čisto', jer sve što je čisto, dolazi iz srca - rekao je Karmone.