Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
NAJTIŠI GRAD NA SVETU Ovde su kompjuteri, telefoni i mikrotalasne pećnice STROGO ZABRANJENI (FOTO, VIDEO)

NAJTIŠI GRAD NA SVETU Ovde su kompjuteri, telefoni i mikrotalasne pećnice STROGO ZABRANJENI (FOTO, VIDEO)

Zamislite život bez mobilnih, računara, laptopa, interneta. U gradiću Grin Benk u Zapadnoj Virdžiniji ovo je svakodnevica za 143 stanovnika.

Grin Benk Foto: youtube
Grin Benk
Grin Benk
Foto: youtube
Grin Benk

Grad je smešten u takozvanoj "mirnoj zoni", tu se nalazi Nacionalna Astronomska Opservatorija sa najvećim radio teleskopom na svetu.

Visok oko 150 metara i težak skoro 7,7 tona, teleskop je tako veliki da bi unutra mogao stati i fudbalski stadion.

Ovaj uređaj je jako osetljiv na sve elektronske interferencije i, kako kaže Majkl Holstajn Holstajn, direktor opservatorije, svojom snagom može "da oseti i pokupi energiju jedne jedine pahuljice koja dodiruje tlo".

Ali da bi ovaj uređaj radio kako treba, televizori, mobilni, računari, svi Blutut uređaji, mikrotalasne, igračke na daljinsko upravljanje, pa čak i automatska vrata od garaže moraju biti zabranjeni, jer svaki ovaj uređaj ometa rad teleskopa.

U gradu postoji čak i kamion koji meri radio-talase, kako bi sprečili svaku smetnju.

U Grin Benku ljudi koriste staromodne kućne telefone kako bi razgovarali jedni s drugima, a internet mogu koristiti samo ukoliko je to dial up.

Iako mnogi ovaj grad vide kao zaostao, meštani ističu da im ništa od toga ne fali, jer nikada nisu ni imali te uređaje. Tinejdžer Beri Bajas kaže da se ne oseća zaostalo ili loše jer nema pristup društvenim mrežama.

Takođe mu ne smeta što ne može da piše poruke svojim drugovima kada mu trebaju.

- Vidim ih svaki dan u školi, a ako mi baš hitno trebaju onda ću otići do njih -rekao je on.

Dalas Vandevender ističe kako mu nije otežana komunikacija sa drugima.

- Ako mi treba neko, otići ću njihovoj kući, ako nisu tu, tražiću ih po gradu. Mesto je jako malo, neće ih biti teško naći - kaže on.

Meštani kažu da su jako zadovoljni svojim mirnim životom koji im omogućava da se povežu sa ljudima na pravi način.

- Znate šta? Sa mobilnim ne možete da gledate nekoga u oči, ili da odete do njihove kuće i pričate ili se rukujete sa njima ili jednostavno zagrlite i pitati kako su - kaže Šeri Čestnat.