');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

"Smrt čoveka na Balkanu" od sutra u pozorištu

Najnagrađivaniji film Miroslava Momčilovića "Smrt čoveka na Balkanu", sutra će ( 20 sati) prvi put u Srbiji, imati i pozorišnu verziju i to u Narodnom pozorištu u Kikindi. Predstava se igra na maloj sceni, pa karata za premijeru više nema, a za subotu su zakazana čak dva igranja, jedno u 19 sati (za koje ima još malo ulaznica) i drugo u 21 sat, koje je rasprodato.

Smrt coveka na Balkanu Foto: Promo
Smrt coveka na Balkanu
Predstava "Smrt čoveka na Balkanu"
Foto: Promo
Predstava "Smrt čoveka na Balkanu"

Pozorišni komad "Smrt čoveka na Balkanu", razlikovaće se od filma, kaže reditelj Miroslav Momčilović

- I film se razlikuje od teksta koji sam napisao, a pozorišni komad će biti drugačiji od filma. I kostimi i scena, koje radi Irena Marjanov, će , takođe, biti potpuno drugačiji. Smisao će, naravno, ostati isti i želja moja i ansambla je da publika reaguje na predstavu na isti način kao i na film – kaže Momčilović, koji prvi put radi u Kikindi.

Scenograf i kostimograf Irena Marjanov i reditelj Miroslav Momčilović
Foto: R. Šegrt / RAS Srbija
Scenograf i kostimograf Irena Marjanov i reditelj Miroslav Momčilović

Jednu od glavnih uloga, komšije Ace, koji prvi dolazi u stan kompozitora koji se ubio, igra Mihailo Laptošević (na filmu Emir Hadžihafizbegović).

- Nisam se previše bavio načinom na koji je ovu ulogu na filmu odigrao Emir Hadžihafizbegović, već sam lik gradio prema sopstvenom viđenju, osećaju, estetici. Nisam sada ponovo gledao film da ne bi pomislio kako je njegov način igranja jedino ispravan i kako ne bi sumnjao u svaku svoju ideju, što ne bi bilo dobro. On i ja smo različiti po godinama, iskustvu, estetici i po mnogo čemu drugom. Nesporne su sličnosti filma i predstave i ne vredi se baviti time koliko će publika praviti poređenje – kaže Laptošević.

U predstavi igraju još: Branislav Knežević, Miljan Davidović, Mina Stojković, Marina Vodeničar, Nikola Joksimović, Gordana Rauški, Branislav Čubrilo, Miljana Kravić, Tanja Markov, Slavoljub Matić, Marija Ostojić i Jožef Pocik.