Отворен суботички Биофест

СУБОТИЦА: На Отвореном универзитету у Суботици одржава се тродневни Биофест, 13. Међународни фестивалу органских производа.
biofest, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

За биопроизвођача године проглашен је Нурдин Мујкановић, а за биопроизвод године изабрани су сушени колутови јабуке из фирме „All natural foods”. Реч је о органским јабукама које су ручно биране, а затим исечене на колутове и осушене у сушари, која представља спој традиционалног искуства и модерне технологије.

Сњежана Митровић из удружења „Терас” Суботица објашњава да су панел дискусије имале за циљ да се пољопривредници упознају са дистрибутерима и новим технологијама.

- Гости из Шапца желе да донесу локални акциони план по нашем моделу. Пре ЛАП-а смо имали 150 хектара у органској производњи, сада је то 450 хектара. Имамо и око 2000 грла стоке, али то није довољно - истакла је Сњежана Митровић.

Покрајински секретеријат за пољопривреду увек подржава манифестације попут Биофеста, јер је то прилика да се сви упознају са искуством произвођача у органској пољопривреди, која има тренд раста , оценио је Марко Ровчанин, помоћник покрајинског секретара. Он је подсетио да је отворен конкурс за пољопривреднике до 24. октобра и да је ресорни секретеријат определио три милиона динара за пројекте у органској пољопривреди. Истичући да су повећана издвајања за пољопривреду Ровчанин је навео да је на располагању 80 милиона динара за пластенике, 450 милиона динара за наводњавање и 320 милиона динара за противградне мреже.

Током прошле године повећан је број произвођача у органској производњи на 2794, потврдила је Јелена Милић из Министарства пољопривреде.

- Ове године подстицаји за органску биљну производњу су већи за 70 одсто, а у сточарству за 40 одсто  – нагласила је Јелена Милић. - Још једна мера којом Министарство помаже органску производњу је рефундирање половине трошкова контроле и сертификације, а у посебним случајевима и 65 одсто тих трошкова.

Посетиоци у четвртак и петак могу обићи изложбу органских производа, укључити се у акције Удружења „Терас” као што су изложба фотографија, дегустација органске хране и посета фармама.

С. Иршевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести