Najnovije vesti
Vesti Politika
Tači demantuje da je rekao da je pristao na formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK zarad partnerstva sa SAD, EU i NATO

Tači demantuje da je rekao da je pristao na formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK zarad partnerstva sa SAD, EU i NATO

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da su njegove reči o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK nad Srbima izvučene iz konteksta i da on nije rekao da je na to pristao pod pritiskom međunarodne zajednice i u zamenu za ustupke Prištini.

Hašim Tači Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA;
Hašim Tači
Hašim Tači
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA;
Hašim Tači

Kosovski mediji, naime, preneli su u ponedeljak da je Tači, na konferencii povodom izveštaja nevladinih organizacija o odnosu građana Kosova prema Specijalnom sudu, rekao da je na formiranje tog suda pristao zato što mu je iz međunarodne zajednice rečeno da će Priština u zamenu dobiti viznu liberalizaciju, ubrzano članstvo u Evropskom savetu, podršku za članstvo u Unesko, uspostavljanje Oružanih snaga i ova priznanja kosovske nezavisnosti.

Tači je na zajedničkoj konferenciji za novainare sa predsednikom Albanije u Prištini Iljirom Metom, rekao da je on dobio čvrsta uveravanja da je "uspostavljanje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu najbolje rešenje učinjeno u kontekstu međunarodnih okolnosti".

Drugo rešenje je bilo, kazao je Tači, da o pitanju uspostavljanja Specijalnog suda odlučuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Dakle, moja zabrinutost nema nikakve veze sa Specijalnom sudu, bez obzira na njegove efekte. Ali ima veze sa teškom situacijom na Kosovu - rekao je Tači i, kako je rekao, uz dužno poštovanje pozvao novinare da uvek prenesu ono što kaže - tačno, a ne ono što može kasnije da se pročita.

- Stoga, nikakvog pokajanja, ni rezervi nije bilo u mojoj izjavi - rekao je Tači.

Portal Indexonline, međutim, ponavlja Tačijeve reči da je dobio obećanje međunarodne zajednice.

- Da bi se očuvalo strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropske unije i NATO-a, odbio sam da vodim nepravedan istorijski proces prema Kosovu, uprkos ogromnoj političkom i građanskom mišljenju o Specijalnom sudu.. Međunarodna zajednica nam je obećala da bi to moglo biti u vezi sa zahtevima za ranije članstvo u Savetu Evrope, viznom liberalizacijom, uskoro ćemo imati veliku podršku za članstvo u Unesku, uspostavićemo oružane snage i dobićemo nova priznanja. Kosovo je održalo reč, osnovalo sud. Međunarodna zajednica nije ispunila nijedno od ovih obećanja. Naprotiv, Kosovo je usporeno na evroatlantskom putu - citirao je Indexonline Tačijeve reče.