Rajoy: Nema posredovanja između nas i Katalonije

Španski premijer Mariano Rajoy odbacio je u srijedu različite ponude za posredovanje između centralne vlade u Madridu i pokrajinske u Kataloniji kako bi se pronašlo rješenje za najtežu krizu u novijoj historiji te države jer smatra da nema mjesta medijaciji između zakona i nepoštivanja zakona.

“Posredovanje nije moguće između demokratskog zakona i neposluha, nezakonitosti”, rekao je premijer konzervativne Vlade obraćajući se zastupnicima španskog parlamenta nakon što su u ponedjeljak katalonski zagovornici otcjepljenja pročitali izjavu o nezavisnosti. 

U polusatnom govoru Rajoy je optužio katalonske zagovornike nezavisnosti da pričaju “bajke”, skreću u “radikalnost, neposluh i haos dosad neviđen u novijoj historiji” Španije.

Španska novinska agencija EFE objavila je da je Vlada Španije dala katalonskom čelniku Carlesu Puigdemontu pet dana da se izjasni je li ili nije proglasio nezavisnost.

Ako potvrdi da jest, dobit će tri dana da takvu “odluku ispravi”.

Reuters navodi da će, ako se to ne dogodi, biti pokrenut Član 155 Ustava.

Formalno pitanje o nezavisnosti

Ranije je Rajoy kazao je da je vlada ove države pristala formalno poslati upit katalonskoj vladi da jasno kaže je li proglasila nezavisnost ili ne.

On je rekao da je ovo uvjet prije nego što zvanični Madrid preduzme bilo koji korak prema Članu 155 Ustava Španije.

Prema ovom dijelu Ustava, centralna Vlada Španije može preuzeti djelimičnu ili potpunu kontrolu nad bilo kojom od 17 regija ako ona ne ispunjava zakonske obaveze.

Odluka koju je danas donijela centralna vlada tiče se “sigurnosti španskog naroda”, naveo je Rajoy.

Vlasti i opozicija pokreću reforme Ustava

Čelnik opozicijskih socijalista Pedro Sanchez kazao je danas da se dogovorio s premijerom Rajoyem da se pokrene ustavna reforma koja bi mogla promijeniti način upravljanja španskim regijama, uključujući Kataloniju.

Dvojica stranačkih čelnika dogovorila su formiranje komiteta koji će pratiti rad aktuelnog sistema regionalnih vlasti šest mjeseci, a potom će se u španskom parlamentu raspravljati o ustavnim reformama, istakao je Sanchez.

On je podržao Rajoyev zahtjev da katalonski čelnik Carles Puigdemont razjasni je li proglasio nezavisnost od Španije, te dodao da će podržati sve ustavne mjere koje bi Vlada Španije mogla preduzeti ako Puigdemont ne odgovori ili kaže da je proglasio nezavisnost.

“Ako Puigdemont poštuje zakon, stavit će tačku na period nelegalnosti i nesigurnosti. Tome se svi nadamo – da se okonča trenutna situacija u Kataloniji”, naveo je Rajoy na konferenciji za novinare.

“Mandat naroda”

“Katalonski čelnik Carles Puigdemont trebao bi se vratiti na put zakona ako želi da dođe do razgovora i on nema prava nametati posredovanje s Vladom”, izjavila je zamjenica španskog premijera Soraya Saenz de Santamaria.   

Prethodno je Puigdemont u obraćanju regionalnom parlamentu rekao da prihvata “mandat naroda” za otcjepljenje od Španije, ali je od Parlamenta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje kako bi se dalo više vremena za pregovore s Madridom.

Vlada Španije sastat će se danas s početkom u devet sati kako bi odlučila o odgovoru na Puigdemontovo obraćanje katalonskom parlamentu, prenosi Reuters.

“Ni g. Puigdemont ni bilo ko drugi ne može nametati posredovanje. Bilo kakav dijalog među demokratima mora se odvijati u okviru zakona”, rekla je Saenz de Santamaria.

Ona je dodala da Puigdemont “ne zna gdje je ni kamo ide, kao ni s kim želi ići”, prenio je AFP.

Suspendovana odluka

Puigdemont se u obraćanju regionalnom parlamentu uzdržao od jasnog zahtjeva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcjepljenje Katalonije ostavio otvorenim.

“Preuzimam mandat naroda da Katalonija postane nezavisna republika”, rekao je on u govoru.

Nakon govora uslijedilo je potpisivanje deklaracije o nezavisnosti, koja je potom suspendovana.

Nakon Puigdemonta dokument pod nazivom “Deklaracija predstavnika Katalonije” potpisalo je nekoliko desetaka zastupnika u regionalnom parlamentu, javila je agencija AP.

U dokumentu se navodi da se formira “Republika Katalonija kao nezavisna, suverena i pravna država”.

Puigdemont je, međutim, odmah zatim zatražio da parlament “suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se započeo dijalog u sljedećim sedmicama”.

On je u govoru dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače “da” nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.

‘Neprihvatljiva strategija’

Vlada Španije reagovala je odmah nakon govora navodeći da je strategija Puigdemonta koji je, kako smatra, implicitno proglasio nezavisnost, “neprihvatljiva”, kao i njegova ponuda da je potom suspenduje, javila je agencija France-Presse.

“Neprihvatljivo je implicitno proglašenje nezavisnosti i zatim njeno eksplicitno suspendovanje”, izjavio je France-Presseu neimenovani portparol Vlade Španije.

Ekstremno ljevičarska partija CUP, koja je ključni saveznik Vlade katalonskog predsjednika Puigdemonta, saopćila je da žali zbog “propuštene” prilike za eksplicitno proglašenje nezavisnosti Katalonije.

“Vjerujemo da je danas bio dan da se svečano proglasi Katalonska republika i vjerovatno smo propustili šansu”, rekla je zastupnica te partije Ana Gabriel u regionalnom parlamentu, prenosi AFP.

Izvor: Al Jazeera i agencije