Madrid i Barselona daleko od početka dijaloga

Španski premijer Marijano Rahoj odbacio je mogućnost bilo kakvog posredovanja u rešavanju katalonske krize. Katalonski lider Karles Pudždemon za "razgovore bez preduslova".

"Posredovanje između demokratskog zakona i neposlušnosti, bezakonja – nije moguće", poručio je Rahoj u govoru pred parlamentom, preneo je AFP.

Ocenio je da je referendum u Kataloniji sproveden kao deo strategije da se "nametne nezavisnost koju malo ko želi i koja ni za koga nije dobra".

Prema rečima španskog premijera, katalonske vlasti su prekršile zakon i podstakle na ulične proteste da bi stvorile "lažan legitimitet".

Kako je naveo, niko ne bi trebalo da bude ponosan na katalonski referendum, preneo je AP.

"Nelegalan referendum sproveden je da podrije našu demokratiju, špansko jedinstvo, a nijedan rezultat tog referenduma ne može da da legitimitet katalonskoj nezavisnosti", poručio je Rahoj, objavio je el Pais.

Rahoj je ponovio da je Madrid od katalonske vlade zatražio da "potvrdi da li je proglasila nezavisnost", pomenuvši "namerno izazvanu konfuziju koja je juče nastala".

"Odgovor koji bude dao Karles Pudždemon će uticati na buduća dešavanja. U njegovoj je moći da se vrati na put legalnosti", naglasio je Rahoj.

Španski premijer je istakao da su katalonski lideri iskoristili svoju ustavnu poziciju i pokrenuli "veoma opasan atak na institucije".

"Ono što ovih dana proživljavamo nema nikakve veze sa političkim neslaganjima sa kojima se svakodnevno suočavaju u demokratskim zemljama i civilizovanim društvima. Ovde je reč o dovođenju u pitanje osnova na kojima se demokratsko društvo zasniva", dodao je Rahoj.

Španski premijer je prethodno, u televizijskom obraćanju, zatražio od katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili nije pre nego što vlada bude u prilici da primeni bilo koju meru prema članu 155 španskog Ustava.

On je rekao da je Vlada Španije dala rok do ponedeljka katalonskom lideru da objasni da li je proglasio nezavisnost.

Agencije ocenjuju da je ovim Rahoj izvršio dodatni pritisak na katalonsku vladu da povuče zahtev za nezavisnosti i napravio prvi korak ka aktiviranju Člana 155, koji predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja i prebaciti na centralnu vladu u Madridu.

Rahoj nije precizirao kada tačno očekuje povratnu informaciju od Pudždemona, ali je nagovestio da su u pitanju dani.

Poručio je da će odgovor katalonskog lidera "odrediti buduća dešavanja u narednih nekoliko dana".

Pudždemon je za Si-En-En izjavio da je njegova regionalna vlada spremna da bez preduslova pregovara o nezavisnosti sa Španijom.

Pudždemon je istakao da ne bi trebalo da bude preduslova za Španiju i Kataloniju da bi "sele i razgovarale".

Kako prenosi AP, Pudždemon je za Si-En-En govorio pre nego što je španski premijer Marijano Rahoj zatražio da katalonski lider razjasni da li je juče proglasio nezavisnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво