Najnovije vesti
Vesti Politika
Dodik o poseti Erdogana: "Srbija odlučuje kako će koga dočekati"

Dodik o poseti Erdogana: "Srbija odlučuje kako će koga dočekati"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas, povodom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu, da Srbija odlučuje o tome kako će nekoga dočekati i kakvu će mu pažnju ukazati.

Milorad Dodik Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Milorad Dodik
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

- Nemam ništa protiv bilo koje odluke Srbije i njenog predsednika da odredi način, karakter i obim dočeka predstavnika i predsednika drugih država -  rekao je Dodik novinarima na Palama.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan započeo je juče dvodnevnu posetu Srbiji.

Dodik je izjavio da će u subotu, 14. oktobra, pozvati na razgovor o radu Suda i Tužilaštva BiH predstavnike političkih partija u Narodnoj skupštini Srpske i Predstavničkom domu BiH, te Boračke organizacije i nekih drugih strukovnih udruženja. Ističući da je nedopustiva oslobađajuća presuda Suda BiH ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću i da se preko ovakvog rada Suda i Tužilaštva BiH ne može preći, Dodik je rekao novinarima na Palama da se svi u Republici Srpskoj moraju okupiti u vezi sa ovim pitanjem.

Dodik je izjavio da od svih političkih aktera i stranaka u RS očekuje podršku rezoluciji o vojnoj neutralnosti Srpske. Ističući da su podršku ideji za vojnu neutralnost Srpske ranije izrazili predstavnici vladajućih stranaka, ali i opozicije, Dodik je ocenio da je to bila "samo priča".

- Sada imamo konkretan dokument, koji će odrediti da Republika Srpska ne daje svoju saglasnost za NATO integracije i da ćemo pratiti poziciju Srbije - rekao je Dodik novinarima na Palama.

Dodik, koji je i predsednik SNSD, odbacio je spekulacije o problemima u koaliciji ove stranke i DNS.

Komentarišući održavanje "skupštine naroda" večeras na Palama, Dodik je naveo da je reč o stranačkom skupu, iako organizatori imaju drugačije ambicije.

- Republika Srpska u tom pogledu može da bude ponosna - da ljudi imaju slobodu da organizuju te sastanke. Nemam ništa protiv, podržavam tako nešto - istakao je Dodik.