Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.10.2017.
20:11
Ž. Marković - Vesti A

Promocija u organizaciji Udruženja srpskih pisaca Švajcarske: "Zaveštanje" zalog budućnosti

U prostorijama Srpskog kulturnog kluba "Sveti Sava" iz Flavila održana je nedavno svečana promocija "Zaveštanja 2017", 13. po redu, a organizator promocije je bilo Udruženje srpskih pisaca Švajcarske (USPŠ), koji su bili i domaćini svim gostima. Promociji "Zaveštanja" je prisustvovao i rado viđeni gost generalni konzul Srbije u Cirihu Zoran Jeremić, koji je održao kratak govor i zahvalio se pesnicima na njihovom neumornom radu.

Ž. Marković
Učesnici: Fotografija za uspomenu

U goste su stigli i članovi Literarnog udruženja "Zdravko Đekić" i Udruženja Radnik pesnik u tuđini iz Štutgarta, članovi udruženja "Damjanka Daška Čižmić" iz Minhena i Književna radionica iz Frankfurta. Među gostima je bila po treći put i Rada Đošan-Kitić iz Modriče, kao i Gordana Zejnilagić-Pirel iz Sarajeva.

- I ovogodišnje oktobarsko druženje uz naše pismo i lepu pisanu reč protiče u znaku ćirilice pa je ovo Udruženje srpskih pisaca Švajcarske jedinstveno u srpskoj dijaspori koje tako neguje svoj srpski jezik u knjizi "Zaveštanje", koje pisci ostavljaju kao zalog budućnosti i očuvanju jezika - kazao je na početku Milisav Đurić, predsednik Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj.

Inicijator Miodrag Tasić

Udruženje srpskih pisaca Švajcarske osnovano je 2003. godine na osnivačkoj Skupštini 14. decembra. Udruženje je neprofitabilno i samofinansirajuće - sastavljeno od entuzijasta.
Politički je neutralno. Počev od 2005. godine Udruženje objavljuje godišnji zbornik književnih radova. Inicijator zbornika bio je Miodrag Tasić, a to su tadašnji članovi rado prihvatili.

Ž. Marković
Na promociji: Generalni konzul Zoran Jeremić sa suprugom

Nakon uvodne reči svaki član USPŠ govorio je stihove koji su našli mesta u "Zaveštanju", a promociju je veoma lepo vodila potpredsednica Sava Gajić-Ivić, sa članovima ovog udruženja Savom Ilić i Violetom Aleksić. Ostatak dana i večeri pisci su proveli uz muziku i pesmu koju im je organizovao ljubazni domaćin, predsednik kluba Zdravko
Živanović.

- Još jedan veoma uspešno odrađen Zbornik književnih radova "Zaveštanje 2017", Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, i još se jednom dogodilo u Flavilu zajedništvo poezije i dobrih ljudi. To i jeste upravo bit lepote i pisane reči ovih srodnih duša. Pohvalila bih kompletnu organizaciju USP u Švajcarskoj i čast mi je biti član ovog Udruženja. Takođe biti sudionik ovakvih manifestacija. Sa zadovoljstvom sam došla sa suprugom iz Nemačke, Vircburga na Majni, da uveličamo ovu prelepu promociju zbornika, da se družimo sa starim prijateljima i stičemo nova poznanstva i iskustva - izjavila je našem dopisniku pesnikinja Gordana Pirel-Zejnilagić.

Članovi Uprave 

Milisav Đurić - predsednik, Sava Gajić-Ivić - zamenik predsednika, Milka Kajganić - sekretar, Ivana Prlina-Nikodijević - blagajnik, Marko Lj. Ružičić, Sava Ilić i Milenko Gostić - članovi.

Ž. Marković
Katarina Perović i Zdravko Lazarević

- Bilo je ovo druženje za pamćenje uz poeziju, prozu i humor. Sve je vrcalo od pozitivne energije kao i uvek kada naši pisci nešto organizuju - kaže pesnikinja Ivana Prlina-Nikodijević.

- Zahvalila bih se od srca našim kolegama iz Švajcarske na srdačnom dočeku na promociji zbornika "Zaveštanja 2017" u Flavilu. Bilo je predivno književno veče - izjavila je Ružica Udovičić iz Udruženja "Zdravko Đekić" iz Vajblingena kod Štutgarta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online